Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ob 80. obletnici rojstva Johna Lennona se njegov kip vrača domov

14. 7. 2020; 09.00
Avtor: STA
profimedia-0222741003

John Lennon foto: Profimedia

Oktobra bo minilo 80 let od rojstva legendarnega glasbenika Johna Lennona. Kiparka Laura Lian, ki je pred časom ustvarila okoli 180 centimetrov velik glasbenikov kip, je ob jubileju predlagala, da bi ga poslali na turnejo po okolici liverpoolske četrti Merseyside, kjer se je Lennon rodil.

Laura Lian, ki je ustvarila že skulpturi Bernieja Ecclestona in Billa Wymana, je Lennonov kip začela ustvarjati pred dvema letoma. Odkar je končan, je na ogled v londonskem Hard Rock Cafeju.

Umetnica si želi, da bi v letošnjem letu, ko mineva 80 let od Lennonovega rojstva, decembra pa tudi 40 let od njegove smrti, kip v spomin na glasbenika predstavila na razstavni turneji, ki bi se začela 21. septembra, na mednarodni dan miru, prav v Merseysidu, v naslednjih dveh letih pa bi zaokrožil po liverpoolskih četrtih.

Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr in John Lennon leta 1965. foto: Profimedia

Ob razgrnitvi ideje je kiparka spomnila, da je Lennon njeno generacijo v času protestov proti vojni v Vietnamu in grožnjami z jedrsko vojno navdihoval s tem, ko je razglašal pravico do miru za vsakogar. V času pandemije in drugih tegob aktualnega sveta se ji zdi na mestu, da se ob 80. obletnici glasbenika v njegov rojstni kraj vrne vsaj kip, še navaja The Guardian.

John Lennon je bil rojen 9. oktobra 1940. Leta 1960 sta s Paulom McCartneyjem ustanovila skupino The Beatles, ki je zaznamovala 60. leta prejšnjega stoletja in prodala več kot milijardo plošč po svetu. Po razpadu skupine je nadaljeval samostojno kariero in med drugim ustvaril mirovniško himno Imagine. V New Yorku ga je 8. decembra 1980 ustrelil Mark David Chapman.

prejšnji članek
Horoskop: Umaknite se od trmastih oseb
Horoskop
Horoskop: Umaknite se od trmastih oseb
naslednji članek
Anette predstavila svojo divjo plat
Svet slavnih
Anette predstavila svojo divjo plat