mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Poletni orkestrski kamp bo!

6. 8. 2020; 05.58
Avtor: T.P.
Poletni orkestrski kamp

V poletni orkestrski kamp vabijo mlade glasbenike, okvirno stare od 12 do 19 let. Edini pogoj je, da obiskujejo akademijo za glasbo, srednjo oziroma osnovno glasbeno šolo. Prijave so še odprte. foto: Mateja Mirt

Tudi letos bo konec avgusta (19. – 29. 8. 2020) v Ljubljani organiziran poletni orkestrski kamp (POK) Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra, ki ga vodi dirigentka Živa Ploj Peršuh.

Kljub letošnji izjemno zahtevni situaciji bo poletni orkestrski kamp 2020 izveden kot načrtovano. „Ob izčrpnem glasbenem ustvarjanju s petnajstimi mentorji, člani slovenskih profesionalnih orkestrov, in vrhunskimi solisti oziroma alumni naše mednarodne dejavnosti, bodo tekle različne kreativne delavnice, v katerih bodo udeleženci spoznavali glasbene kreativne iniciative različnih žanrov, vse od klasike do rapa ter glasbene in gledališke improvizacije. Upoštevali smo vse varnostne ukrepe in priporočila zaradi koronavirusa Covid-19. Zagotovili smo, da bodo udeleženci skupaj ves čas med bivanjem in muziciranjem kot povsem zaprta in varovana skupina. Zagotovo je takšna organizacija zahtevnejša, a je toliko bolj pomembno, da aktivnosti resnično izpeljemo na najvišji možni ravni. Skupnega ustvarjanja, muziciranja in nastopanja je bilo v tem letu malo, in do konca leta verjetno ne bo veliko možnosti za tovrstno ustvarjanje,“ je ob tem povedala Živa Ploj Peršuh.

Po lanskih izjemno odmevnih koncertih z Vladom Kreslinom bodo letos za nastop s Slovenskim nacionalnim mladinskim orkestrom v sodelovanju z dirigentko Živo Ploj Peršuh novo bleščečo orkestrsko preobleko dobile skladbe z obeh odličnih albumov klavirskega kantavtorja mlajše generacije Dominika Bagole - Balladera, najbolj znanega po njegovi uspešnici Zlati časi. Ob izboru iz Balladerovega pestrega opusa balad, romanc in poskočnic bodo v zvočno pisanem večeru zazvenele tudi mojstrovine iz bogate zakladnice simfonične glasbe skladateljev Nielsna, Larssona, Bizeta, Ravela, Debussyja, Gershwina in Šostakoviča. Avtor simfoničnih priredb je Matija Krečič. Na orkestrskem vrtiljaku glasbenih poslastic pa se bosta zavrtela tudi posebna gosta Jadranka Juras in Emkej.
 
Vse aktivnosti bodo organizirane v Ljubljani, na eni lokaciji od 19. do 25. avgusta, sledili pa bodo koncerti 26. 8. na Ptuju, kot »Večeri pred Dnevi«, ki napovedujejo festival Dnevi poezije in vina, 28. 8. v Avditoriju Portorož in 29. 8. v Ljubljani na Kongresnem trgu v okviru Ljubljana Festivala.




POK Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra

POK Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra je druženje in ustvarjanje v glasbi, navduševanje nad glasbeno umetnostjo in umetnostjo nasploh, tkanje prijateljskih vezi in okolje napredovanja. V njem mladi svoj talent izživijo do popolnosti in se obenem naučijo raznolikosti glasbenih in osebnostnih poti. Spodbujali bodo tudi, da bodo mladi svoje sposobnosti in izkušnje prenašali na druge najstniške glasbenike in jih navdihovali pri učenju prevzemanja odgovornosti. To je iztočnica za razvijanje ekipnega duha, ki bo mlade udeležence spodbujala pri rasti v samozavestne bodoče vodilne glasove svoje generacije. Biti del takšnega orkestra je resnično izkušnja za življenje. Aktivnosti so zasnovane tako, da podprejo znanje in izkušnje, ki jih mladi pridobijo v glasbenih šolah, jih oplemenitijo, jim dodajo drugo perspektivo ter jih poglobijo. Obenem krepijo in nagovarjajo njihov čut za odgovornost ter odnos do družbe, solidarnost in humanost. Želijo, da mladi postanejo zavestnejši, motivirani, pozitivni in skrbnejši tako do občih vrednot kot tudi do drugih kultur, držav in posameznikov.

O vodjih kreativnih delavnic

Dominik Bagola Balladero, prekmurski klavirski kantavtor mlajše generacije, ki je v svojem ustvarjanju zvest opisovanju panorame občutkov, pisec skladb, ki odzvanjajo pristno in predano. Vzhajajoča zvezda na slovenski glasbeni sceni, ki po dveh samostojnih albumih nadaljuje plodovito in mednarodno aktivno avtorsko pot. Vodil bo delavnico za »songwriting« in ustvarjanje lastne glasbe.

EMKEJ, je prvoborec mlajše generacije raperjev in eden bolj drznih, samosvojih in posebnih glasbenikov, ki jih je dal Maribor. Je prvi glas in nedvomno nova zvezda domače rap scene. Vodil bo delavnico za rap in produkcijo glasbe.



Jadranka Juras, izjemna mezzosopranistka in vsestranska vokalistka je že dve desetletji stalnica na slovenski glasbeni sceni. Odlično se znajde v klasični, a tudi pop in jazz glasbi. Obenem je tudi glas inspiracijskega aktivizma, ki opozarja na pomembnost tega, da so v družbi slišani najrazličnejši glasovi. Njej bo zaupano vodenje delavnice za petje in samozavestni nastop.

Vasko Atanasovski, znani flavtist saksofonist in skladatelj, bo voditelj delavnice za glasbeno improvizacijo.


Urša Strehar Benčina, pedagoginja in kulturna antropologinja ter etnologinja pa bo vodila delavnico gledališke improvizacije.

prejšnji članek
Udarec za kinematografe: Disneyjev Mulan direktno na splet
Svet slavnih
Udarec za kinematografe: Disneyjev Mulan direktno na splet
naslednji članek
Michelle Obama trpi za depresijo
Svet slavnih
Michelle Obama trpi za depresijo