franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zakaj bi morali piti kozje mleko in jesti kozji sir?

26. 8. 2020; 03.00
Avtor: K.M.
kozji sir 2

Kozji sir foto: KKM

Tisti, ki uživate v pitju živalskega mleka, bi morali kravje mleko kdaj pa kdaj zamenjati s kozjim mlekom in mlečnimi izdelki iz kozjega mleka. Zakaj?

Sestava mlaka se med sabo razlikuje tako po količini sestavin in samih lastnosti. Ljudje, predvsem v Evropi, najbolj pogosto uživamo kravje mleko, kljub temu, da sta dostopna tudi ovčje in kozje mleko, ki sveža ne oddajata neprijetnega vonja, seveda pa so si vsa tri mleka po okusu nekoliko različna. Kozje mleko je v osnovi nekoliko svetlejše, oziroma bolj belo, vsebuje veliko vitamina A in vitaminov B3 in B16 ter holina. Mleko je lahko prebavljivo, enako pa velja tudi za izdelke iz kozjega sira. Po raziskavah sodeč pa ima kozje mleko v povprečju tudi najmanjše maščobne delce. Kaprinska kislina pa daje mleku in njegovim izdelkom nekoliko močnejši okus. 

Kozji sir foto: KKM

Kozje mleko, njegovo sirotko in nekatere druge izdelke iz kozjega mleka uvrščamo med najbolj zdrava hranila, mleko deluje protibakterijsko in protialergijsko, tako mleko kot izdelki v manjši meri obremenjujejo naš prebavni sistem. 

Kozji sir in zeleni kras

Če vas pot zanese na območje zelenega krasa, torej v območje občin Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška Dolina, Pivka in Postojna, vam priporočamo obisk ekološke kmetije Česnik, kjer z družino gospodari Grega Česnik. Ekološka kmetija Česnik se nahaja pod vrhom Kerin, ki se vzpenja nad Pivko. Na teh pobočjih pa so drobnico pasli že njihovi predniki, nov gospodar pa se je odločil, da bo svojo dejavnost usmeril predvsem v vzrejo koz in v predelovanje njihovega mleka. Kmetujejo trajnostno s skrbjo za prihodnje rodove.

Grega Česnik, kmetija Česnik foto: KKM

Vsi izdelki so narejeni iz ekološkega kozjega mleka, vsebujejo pa kulturo, sirišče in sol, seveda brez umetnih dodatkov. 

Ponudba: ekološko kozje mleko, kozji jogurt, albuminska skuta, mehki kozji sir, poltrdi kozji sir, kozji feta sir.

prejšnji članek
Pisatelj Boris Pahor danes praznuje 107. rojstni dan
Svet slavnih
Pisatelj Boris Pahor danes praznuje 107. rojstni dan
naslednji članek
Do vitke postave zgolj z domačim shujševalnim čajem
Zdravje
Do vitke postave zgolj z domačim shujševalnim čajem