boštjan-močnik 2
Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko je težko, če ne vojska?«

1715253201-dsc9430-01-1715253168875
Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo policiji in SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pisatelj Boris Pahor danes praznuje 107. rojstni dan

26. 8. 2020; 05.00
Avtor: STA
boris pahor

Boris Pahor foto: STA

Priznani zamejski pisatelj Boris Pahor danes praznuje 107. rojstni dan. Še lani se je pisatelj udeležil posebnega dogodka ob tem dnevu, letos pa bo srečanje, zaradi skrbi za njegovo zdravje, potekalo virtualno.

V videu, ki so ga pripravili pri Mladinski knjigi, Pahor opominja, da so temeljni postulati za 21. stoletje svoboda, pravica in resnica.

Tržaški pisatelj v videu pojasni pomen po njegovem treh temeljnih postulatov za 21. stoletje: "Svoboda - ker je bog ustvaril človeka in ga je hotel svobodnega. Tudi v Svetem pismu, v začetku Stare zaveze, piše, da ga je hotel svobodnega. Lahko bi ga ne naredil svobodnega. Pravica - ker se mora človek držati tega, kar je res, kar je prav in kar je nujno. Prav je, da ima vsak človek dovolj hrane in zaslužka, zase in za otroke." Tretji postulat pa je po Pahorjevih besedah resnica, v smislu, da morajo vsi vedeti, kaj se resnično dogaja. Poudaril je, da se resnice ne sme skrivati.

Boris Pahor foto: Bobo

Na vprašanje, od kod pri 107 letih črpa življenjsko moč, pa je Pahor odgovoril: "Najbolj sem jo podedoval po očetu, ki je bil precej krepak človek. Moja mama, ki je živela približno 80 let, je bila tudi precej aktivna. Drugo je moje prepričanje, da moram, ker sem se rešil taborišča, pričevati o resnici. Moja trma, da moram o nacizmu pripovedovati čimbolje in čimbolj objektivno, se je rodila v knjigi Nekropola."

prejšnji članek
Novi Fosili po smrti Rajka Dujmića odpovedali koncert
Svet slavnih
Novi Fosili po smrti Rajka Dujmića odpovedali koncert
naslednji članek
Zakaj bi morali piti kozje mleko in jesti kozji sir?
Svet slavnih
Zakaj bi morali piti kozje mleko in jesti kozji sir?