Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490
Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih žuriral: "Nosil sem lasulje, da me ne bi prepoznali"

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Izšla knjiga, ki razkriva osebnost Ane Roš

4. 9. 2020; 07.00
Avtor: STA / V.M.
ana ros michelinove zvezdice bobo2

Podelitev Michelinovih zvezdic. foto: Bobo

Izšla je kuharska monografija Ane Roš Sonce in dež. V knjigi je po oceni Roševe mogoče med vrsticami zelo dobro razbrati, zakaj sama ustvarja, kot ustvarja. "Če bi bila manj resnicoljubna in bolj suhoparna, bi veliko manj dojeli bistvo in knjiga ne bi bila tako zanimivo branje.

Pri založbi Beletrina je izšla kuharska monografija Ane Roš z naslovom Sonce in dež. Ob kuharski mojstrici Roševi je kot soavtorica knjige ter prevajalka nastopila Kaja Sajovic, fotografije pa je prispevala fotografinja Suzan Gabrijan. Roševa je na predstavitvi knjige v Ljubljani izpostavila pomen osebnosti kuharja.

"Zame je bilo pisanje knjige neke vrste psihoanaliza," je o nastajanju svoje prve monografije povedala Roševa. "Ko začneš, začne prihajati iz tebe, začneš odkrivati skrite kotičke, ki so, ne da bi se zavedal, vplivali nate in postali del tvoje zgodbe in jih moraš tudi uporabiti," je dejala.

Ana Roš foto: Bobo

Po oceni Roševe se je zelo malo kuharskih mojstrov doslej pisanja knjige lotilo na način, da bi pokazali, kaj je v kuhinji najpomembnejše. "To sta teritorij in letni čas, to bom vedno zagovarjala. Je pa izjemno pomembna tudi osebnost kuharja, tako kot pri kiparju, pri pesniku, pri pisatelju, pri slikarju - vsem daš isto barvo, isto stojalo in isto platno in vsak bo ustvaril drugačno delo," je ponazorila.

V knjigi je po njeni oceni mogoče med vrsticami zelo dobro razbrati, zakaj sama ustvarja, kot ustvarja. "Če bi bila manj resnicoljubna in bolj suhoparna, bi veliko manj dojeli bistvo in knjiga ne bi bila tako zanimivo branje. Knjiga ni samo za na polico, preberite jo, ker je dejansko branje, ki bo katerikoli generaciji odprlo novo perspektivo na delo nekoga, tistim, ki sanjajo o kuharskem poklicu, pa sploh odpre perspektivo, kaj vse se nekomu zgodi, preden se res definira."

Ana Roš foto: Bobo

Knjiga je sicer, kot je pojasnila Roševa, pod okriljem drugačne ekipe začela nastajati okoli štiri leta nazaj, a se je takrat zadeve lotila povsem narobe. V sedanji obliki je knjiga najprej izšla v angleškem jeziku pri znameniti založbi Phaidon.

Delo je bilo zelo intenzivno, veliko ga je potekalo tudi na terenu, je proces nastajanja opisala Sajovičeva. "Posočje in Hiša Franko te posrkata vase. Na nek način preveč padeš noter, zato tudi moj del, ki bi moral biti faktografski, ni izpadel tako," je pojasnila.

Za Gabrijanovo je sodelovanje pri nastajanju knjige, ki obsega 256 strani, predstavljalo priložnost, da bolje spozna kuharski svet, ki jo je vedno zanimal, in ga predstavi drugim. Kot je pojasnila, je v postopku nastajanja knjige posnela 17.000 fotografij, izjemno težko delo za avtorice pa je bilo nato opraviti ožji izbor. V samo knjigo je uvrščenih 125 fotografij.

Ana Roš foto: Marko Vavpotič/M24

prejšnji članek
David Amaro avtor teksta za gverilski cover Z maskami v šolo
Svet slavnih
David Amaro avtor teksta za gverilski cover Z maskami v šolo
naslednji članek
Uganete, koliko let je dopolnila Ana Klašnja?
Svet slavnih
Uganete, koliko let je dopolnila Ana Klašnja?