Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Drama septembra tudi na vrtu

7. 9. 2020; 01.30
Avtor: T.P.
Deklica s strunami

Deklica s strunami foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Septembra bo SNG Drama Ljubljana ob predstavah na velikem odru del programa izvedla na prostem. Program prizorišča vrt za Dramo bo obsegal literarne dogodke in uprizoritve.

Dramska opera Deklica s strunami


Na vrtu za Dramo bodo 12. in 19. septembra ob 20.00 odigrali sodobno dramsko opero Marjana Nečaka in Maje Hrgović Deklica s strunami. Zgodba govori o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi. Med vožnjo in na postajah se izriše zgodba njenega življenja; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. V uprizoritvi igrata Barbara Cerar in Uroš Fürst

Branje poezije Svetlane Makarovič in Alojza Ihana 

Branje poezije Svetlane Makarovič in Alojza Ihana foto: SNG Drama Ljubljana


Drama bo septembra nadaljevala cikel bralnih večerov slovenske poezije Drama bere. Tokratni pesniški par bosta Svetlana Makarovič in Alojz Ihan. Svetlana Makarovič, vsestranska umetnica, književnica, igralka, pevka in ilustratorka, se je rodila leta 1939 v Mariboru. V pesmih pogosto parafrazira motive slovenske ljudske poezije in ustvarja temačno, nenavadno, baladno vzdušje. Z več kot 300 knjižnimi naslovi ima eno najobsežnejših bibliografij med Slovenci. Poznana je tudi po svoji družbeni angažiranosti in ljubezni do mačk. Alojz Ihan, zdravnik, specialist klinične mikrobiologije in imunologije, ki se ob strokovnem in pedagoškem znanstvenoraziskovalnem delu v medicini ukvarja tudi s književnostjo, se je rodil leta 1961 v Ljubljani. V pesmih se osredotoča na tematiko politike, znanosti, estetike in erotike. Na objektiviziran način ubesedi vsakdanje prizore, dogodke in opise združuje s fantastiko, pravljičnostjo, bibličnimi motivi in liki. Na vrtu za Dramo bodo njune izbrane pesmi v sredo, 16. septembra, in v četrtek, 17. septembra, obakrat ob 20.00 interpretirali Polona Juh, Maja Končar, Gorazd Logar in Rok Vihar.

Bralna uprizoritev #pika 

Bralna uprizoritev #pika foto: SNG Drama Ljubljana


24. septembra ob 20.00 se bo na vrtu za Dramo odvil bralni omnibus #pika. Igralski ansambel bo bral dela mladih dramatičark: Zale Mojce Jerman Kuželički: Tišina, prosim; Leje Veldin: Čaj za tri in Nine Kuclar Stiković: Črna pika, nastala pod mentorstvom Simone Hamer. Režiserka bralne uprizoritve je Mojca Madon.

Premiera satirične drame Nova rasa 

Nova rasa foto: SNG Drama Ljubljana


Sezono v Mali drami pa bodo odprli s krstno uprizoritvijo satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča Nova rasa. Premieri bosta 25. in 26. septembra ob 20.00. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković. »V kakšnem času živimo danes? Kaj ima sodobna družba opraviti z rasizmom, šovinizmom, ksenofobijo? Ali tudi danes obstaja strah pred »izrojeno umetnostjo«? Pred »nižjimi« rasami? Ali danes v Evropi in po svetu dvigujejo glavo novi fašizmi in ali lahko te pojave imenujemo s tem imenom? Morda je pametno, da se pri iskanju odgovora na ta vprašanja vrnemo k njihovemu izvoru. In ker delam teater, se igram s fikcijo. S satiro. Ali so stvari preveč resne, da bi odgovore iskali s komedijo? Nasprotno. Zgodovina filma in teatra priča, da je bila pri detronizaciji nacistov najbolj učinkovita prav komedija: Lubitsch, Chaplin … Tudi zato, ker pomeni možen premik iz rahlo benignega patosa, ki se skriva v prepričevanju enako mislečih. Menim, da je Nova rasa eden mojih najbolj radikalnih tekstov. Gojim upanje, da ne zato, ker se na odru sekajo glave in režejo udi,« je o predstavi zapisal Zupančič.

prejšnji članek
Slovenski režiser prejel pomembno nagrado za svoj film
Svet slavnih
Slovenski režiser prejel pomembno nagrado za svoj film
naslednji članek
Tedenski horoskop: Prihajata umirjenost in rutina
Horoskop
Tedenski horoskop: Prihajata umirjenost in rutina