mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski režiser prejel pomembno nagrado za svoj film

7. 9. 2020; 05.00
Avtor: K.M.
JAZ SEM FRENK

Metod Pevec in Katarina Čas foto: M24

Metodu Pevcu nagrada za režijo filma Jaz sem Frenk na 67. festivalu v Pulju.

V petek se je zaključil 67. festival v Pulju, na katerem je režiser Metod Pevec v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij prejel zlato areno za režijo celovečernega igranega filma Jaz sem Frenk. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da je: »Slovenski filmski režiser, scenarist, igralec in književnik Metod Pevec režiral impresiven film o spopadu idealizma posameznika in krutosti post tranzicijskega časa.«

film foto: Željko Stevanić

Jaz sem Frenk je tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so Baš Čelik iz Srbije, Interfilm iz Hrvaške in Small Moves iz Severne Makedonije.

Igralec Goran Bogdan pa je prejel zlato areno za igralsko stvaritev vloge Nikole v manjšinskem koprodukcijskem celovečernem filmu Oče režiserja Srdana Golubovića.

Osrednji filmski hrvaški festival je potekal od 29. 8. do 4. 9. Za glavno nagrado zlato areno je letos tekmovalo 17 celovečercev, med njimi poleg nagrajenega filma Metoda Pevca tudi slovenski celovečerni igrani filmi Ne pozabi dihati Martina Turka, Korporacija Mateja Nahtigala, Vsi proti vsem Andreja Košaka ter že omenjena manjšinska koprodukcija Oče Srdana Golubovića in Sin Ines Tanović.

prejšnji članek
Nina Pušlar bo 15 let kariere proslavila nekoliko drugače
Svet slavnih
Nina Pušlar bo 15 let kariere proslavila nekoliko drugače
naslednji članek
Drama septembra tudi na vrtu
Svet slavnih
Drama septembra tudi na vrtu