stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl Slovenec, ki je izumil razpršilec za parfum

14. 11. 2020; 03.22
Avtor: T.P. / V.M.
Stoletje sanj 1

Peter Florjančič se je rodil v hotelirski družini na Bledu, živel pa je v Monaku, Švici, Avstriji, Italiji in Nemčiji. Pri 85 letih se je vrnil na Bled in s tem izpolnil svojo obljubo materi. foto: Kinodvor

V 102. letu starosti je danes ponoči umrl slovenski izumitelj Peter Florjančič. Florjančič je patentiral okoli 400 izumov, do faze proizvodnje jih je prišlo 43.

Peter Florjančič je bil najstarejši slovenski izumitelj, ki je za zasnoval okoli 400 patentiranih izzumov.  Rodil se je v hotelirski družini na Bledu, živel pa je v Monaku, Švici, Avstriji, Italiji in Nemčiji. Njegovo življenje je bilo tako polno in ustvarjalno, da ob potapljanju v spomine včasih še sam ni bil prepričan, da je vse to res doživel.

Svoj prosti čas je namreč preživljal z zvezdami svetovnega kova, kot so Gene Kelly, Orson Welles, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Audrey Hepburn, Edith Piaf, Jacques Cousteau, za soseda pa je imel samega Charlieja Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu, je odigral celo manjšo vlogo v filmu Vittoria De Sice z igralko Marlene Dietrich.

Z njegov najboljši in najbolj kompliciran izum se šteje razpršilec za parfum. foto: last Petra Florjančiča



Vse to mu je omogočila njegova izumiteljska žilica, ki jo je razkril že zelo zgodaj: njegov prvi izum je bila odrezana nogavica, ki si jo je nadel na roko, s tem pa razveselil mamo, ki se je jezila nad njegovim brisanjem smrkljev v rokav. Skupno se je podpisal pod približno 400 patentov, od katerih jih je opredmetil 41. Med njegove najvidnejše izume se uvrščajo okvirčki za diapozitive, plastična zadrga, pršilec na steklenički za parfum, ročne statve, vžigalnik s prižiganjem ob strani, zapiralni sistem pri stroju za brizganje plastike in smučarski tobogan; leta 1957 je izumil (ne pa tudi izpopolnil) avtomobilski »airbag«.

Peter Florjančič foto: Kinodvor

prejšnji članek
Intimna nega v nosečnosti
Zdravje
Intimna nega v nosečnosti
naslednji članek
Imate motnjo kompulzivnega prenajedanja?
Zdravje
Imate motnjo kompulzivnega prenajedanja?