Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski pevec o bolezni dekleta, ki je lahko tudi smrtno nevarna

18. 11. 2020; 09.00
Avtor: K.M.
žan-serčič

Žan Serčič foto: Tibor Golob

Žan Serčič iskreno o bolezni svojega dekleta s katero ta živi že več kot 20 let.

V soboto, 14. novembra, smo obeležili svetovni dan sladkorne bolezni. Ta še vedno prizadene veliko ljudi vseh starosti, zbolevajo pa tudi vedno mlajši. Tudi v Sloveniji je sladkorna bolezen ena izmed najpogostejših kroničnih bolezni. Najpogostejša oblika je sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, brez kakršnihkoli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. Manj pogosta pa je sladkorna bolezen tipa 1, ki se v večini pojavi pri otrocih in mlajših, pri tej obliki pa telo ne tvori več inzulina. 

Ravno s to boleznijo pa se sooča tudi Lana, srčna izbranka slovenskega glasbenika Žana Serčiča. Ta je njeno zgodbo pred dnevi povedal v seriji srčnih Instagram zgodb in med drugim zapisal: "Lana ima že več kot 20 let sladkorno bolezen tipa 1, kar pomeni, da je popolnoma odvisna od inzulinske črpalke. S popolnoma mislim popolnoma. Če jo recimo kje pozabi, ali pa se pokvari in ne dobi inzulina, je lahko smrtno nevarno. Nikoli ne bom razumel, kako je, ko moraš na eno stvar misliti 24/7 in koliko energije ti gre za to. Nikoli ne bom razumel, kako je, ko ne smeš ali moraš na sliko nekaj pojest, da ne padeš skupaj." Zapisal je še nekaj situacij, s katerimi se mora lana soočati oziroma situacij, ki so del njenega vsakdana, predvsem pa je poudaril, da veliko stvar ob tem ne razume. "Ampak razumem, kaki si dosegla več, kot si si kadarkoli predstavljala. S svojo vztrajnostjo, trmo in marsikdaj trpljenjem. Dobesedno. In razumem tudi, da nikoli ne bom razumel, kako je biti v tvoji koži in se vsak dan boriti za preživetje."

Žan je s serijo zapisov poskrbel za svoj doprinos k osveščenosti v povezavi s sladkorno boleznijo, hkrati pa je pokazal tudi neverjetno spoštovanje, ki ga doji do svoje srčne izbranke. 

prejšnji članek
Sin Matjaža Javšnika dopolnil deset let
Svet slavnih
Sin Matjaža Javšnika dopolnil deset let
naslednji članek
Nadzornik iz Najinih mostov ima zasebno zelo zanimivo poslansto
Zdravje
Nadzornik iz Najinih mostov ima zasebno zelo zanimivo poslansto
#nasazenazenska
nasazenazenska