Challe Salle, Yvonne Dobra karma

Razkrito: tuja lepotica je dekle slovenskega pevca...

Darja Gajšek Svet24.si

Darja Gajšek pogreša televizijo

roman kirn bobo3 Reporter.si

Janša se je v Bruslju nedvoumno postavil na stran...

rešilec, združeno kraljestvo, london, koronavirus Svet24.si

Angleški sev ne samo bolj nalezljiv, temveč tudi...

20210115-01043753 Necenzurirano

"Oče se je okužil v bolnici in umrl. Niso se ...

odprta-kuhna Odkrito.si

Priljubljena Odprta kuhna naj bi se odprla 19. ...

Njena.si

S tem programom v 4 tednih do zavidljive postave!

Andrej Šifrer 'zapufan' odšel v Ameriko
| K.M.

Andrej Šifrer 'zapufan' odšel v Ameriko

Andrej Šifrer, revija zvezde

Priljubljeni slovenski glasbenik je leta 1990 z 20 tisoči slovenskih tolarjev in še nekaj prihranki odšel v Združene države Amerike, danes pa priznava, da zanj to niso bili najboljši časi.

Album Hiti počasi je izšel v oktobru 1990 pri založbi ZKP RTV Ljubljana in se v dobrem letu prodal v (takrat) diamantni nakladi oziroma 100.000 izvodih. Pesmi s tega albuma so Šum na srcu, Umrla je država, Uspavanka za Evo in Poglej ga novo jutro in so Šifrerjeve klasike, ki ga bodo zagotovo preživele. Leto dni kasneje je Andrej Šifrer posnel še angleške različice teh uspešnic in izšle so na kaseti Underground Cowboy. Do danes te pesmi nikoli niso doživele digitalnega zapisa, zato skupaj s skladbami z albuma Hiti počasi tvorijo dvojček, ki je nastajal sočasno, a je le eden močno odjeknil v javnosti, drugi pa je sramežljivo čakal na ponovni prihod.

V novembru je tako izšel združeni vnovični izid albuma Hiti počasi in Underground Cowboy.

Zanj ne najlepši časi

Ko se je Andrej Šifrer leta 1990 'zapufan' za 20.000$ in z nekaj prihranki odpravil v Ameriko, točneje v Nashville, zanj to niso bili najboljši časi. Njegova Slovenija se je trgala od stare Juge in je bila na pragu državljanske vojne, njegovi koncerti pa so usihali, saj že sedem let ni posnel nobene nove pesmi. Srečna okoliščina pa je bila ta, da so pesmi spet začele prihajati, da je kitaro spet vozil s seboj v avtu in če se je pokazala priložnost, jo je spet 'izvlekel'. Tega prej ni počel vsaj deset let, saj so ga leta nepričakovanega uspeha povsem izmozgala. Takrat besede izgorelost še nismo poznali, v praksi pa je že igrala svoje vloge.

Celoten proces snemanja slovenske plošče se je začel 30. maja in se končal 9. julija 1990 in v mescu in pol se je Andrej naužil glavnega mesta country glasbe, spoznal na ducate znanih glasbenih imen, videl kup vrhunskih koncertov in se udomačil v eni od najslavnejših glasbenih prestolnic. A najvažneje je bilo to, da je album začel dobivati svojo podobo in končno obliko. Ko je bil končan še zadnji mix so ga glavni akterji poslušali v studiu in bili zadovoljni. Andreju so posneli prvo kaseto, da jo bo preposlušal tudi doma. Pri jutranjem poslušanju se je zgrozil. Nobena pesem se mu ni zdela dobro posneta in v nobeni ni videl uspešnice. Z grozo je ugotovil, da se je njegov glasbeni izlet ponesrečil. Ekipo je zbobnal skupaj in fantje so se mu le nasmihali, saj so posnetki zveneli tako polno kot dan poprej. Lažni preplah torej.

Uspavanka Za Evo končno s svojim videospotom

Andrej je pred dnevi javnosti tudi prvič predstavil videospot za veliko uspešnico Uspavanka Za Evo, za katero je bila kriva ravno njegova hči Eva. Gre tudi za pesem, ki je podrla ustvarjalno pregrado, videospot pa je Andrej posnel že leta 1990 v Ameriki, a ga nikoli ni delil z javnostjo. Do letos. V njem nastopa 4-letna Katie Miskulin, hči producenta albuma.