franci kek
Lady

Petru Vilfanu je dal banano

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Velika Prešernova nagrajenca sta Feri Lainšček in Marko Mušič

3. 12. 2020; 10.58
Avtor: K.M.
Feri Lainšček 1

Feri Lainšček 1 foto: OZV

Z ministrstva za kulturo so na današnjo obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna sporočili, da Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič.

Nagrade Prešernovega sklada pa prejmejo Brane Senegačnik, Lana Trotovšek, Tomi Janežič, Matjaž Ivanišin, Sandi Červek in arhitekti Budja-Jereb-Majoranc.

Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada so najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti.

Prve nagrade so bile podeljene leta 1947, na dan kulturnega praznika. Nagrade so bile z zakonom, sprejetim leta 1955, poimenovane po Francetu Prešernu. Že leta 1956 je zakon natančneje opredelil znanstvena področja, največja sprememba pa je bila sprejeta leta 1961. Nagrade so od tedaj namenjene samo še umetniškim delom, razdeljene pa so na Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Število nagrad se je spreminjalo vse do sprejetja zakona konec leta 1981. Tedaj je bilo število nagrad omejeno na največ tri Prešernove in največ deset nagrad Sklada. Zakonska sprememba iz leta 1991 je število nagrad še bolj zmanjšala, in sicer na največ dve Prešernovi nagradi oziroma največ šest nagrad Prešenovega sklada.

prejšnji članek
Nasmejana Nika Zorjan ujeta med dvema glasbenikoma
Svet slavnih
Nasmejana Nika Zorjan ujeta med dvema glasbenikoma
naslednji članek
Jerneja (MasterChef) se sprašuje, kje so starši tistih,
Svet slavnih
Jerneja (MasterChef) se sprašuje, kje so starši tistih,