reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrla ameriška častna oskarjevka Cicely Tyson

29. 1. 2021; 11.30
Avtor: STA
Cicely Tyson

Cicely Tyson foto: Profimedia

V 97. letu starosti je v četrtek umrla ameriška igralka Cicely Tyson, ki v Hollywoodu med temnopoltimi igralkami velja za pionirko v igranju karakternih vlog.

"Družina Cicely Tyson s težkim srcem sporoča, da se je danes popoldan mirno poslovila," je v četrtek za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil igralkin manager Larry Thompson. Ob tem je izrazil hvaležnost, da je lahko nad njeno kariero bdel zadnjih 40 let.

Igralka se je rodila 19. decembra 1924 v newyorškem Harlemu imigrantoma iz Karibov. Najprej je delala kot manekenka, igralsko kariero pa je začela leta 1968 s filmom The Heart Is a Lonely Hunter. Leta 1973 je prejela nominacijo za oskarja za glavno vlogo v drami Sounder.

Njena igralska pot je trajala več kot pol stoletja, vloge, ki jih je igrala, pa so bile pogosto povezane z rasizmom in družbeno pravičnostjo. Pogosto je zavračala vloge, za katere je menila, da krepijo negativne stereotipe o temnopoltih, denimo vloge spremljevalk ali prostitutk, je pisala AFP.

Med drugim je Cicley Tyson zaigrala še v filmih Ocvrti zeleni paradižniki (1991), Služkinje (2011) in Last Flag Flying (2017), še lani pa jo je bilo moč videti v seriji Kako se izmazati z umorom. Kot navaja AFP, je stopila v kožo več legendarnih temnopoltih žensk, kot sta bili denimo ameriška borka za osvoboditev sužnjev Harriet Tubman in aktivistična žena Martina Luthra Kinga mlajšega Coretta Scott King.

Cicely Tyson je v karieri prejela številne igralske nagrade, leta 2018 pa častnega oskarja za življenjsko delo in tudi za ikonično vlogo, ki jo je imela za generacije afro-ameriških igralk. Pred tem ji je leta 2016 predsedniško nagrado namenil tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama. Ta se ji je na twitterju poklonil z zapisom, da je v 96 letih v svetu pustila izjemen pečat, kar uspe redkim.

Igralec in producent Tyler Perry je po pisanju AFP dejal, da je Cicely Tyson za Afro-američane kraljica. "Delati je morala desetkrat več, da je bila plačana stokrat manj, ker je bila temnopolta," je dodal. Skladatelj Quincy Jones pa je povedal, da je Cicely Tyson s svojim angažmajem vrata odprla številnim temnopoltim igralkam, od Angele Bassett do Lupite Nyong'o.

prejšnji članek
Ugodno oddam sina: Igralec nekdanje žene ni pozabil …
Svet slavnih
Ugodno oddam sina: Igralec nekdanje žene ni pozabil …
naslednji članek
Znani Slovenki ponoči vlomili v avtomobil
Svet slavnih
Znani Slovenki ponoči vlomili v avtomobil
#nasazenazenska
nasazenazenska