kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Miša Molk: Praznovati moramo moč našega jezika!
| J.K.

Miša Molk: Praznovati moramo moč našega jezika!

Miša Molk, Žiga Culiberg

Voditeljica se je osvetlila svoj pogled na pomen praznika naše kulture.

Miši Molk Prešernov dan veliko pomeni. Kot pravi, je ga je potrebno praznovati, z nagradami ali brez. »Praznovati pa moramo! Praznovati moč našega jezika, naše umetniške govorice. Upodabljanje življenja. Zrcaljenja. Prepoznati našo kulturo, ki se pogosto ustvarja za zaprašenimi in hladnimi zidovi, ali pa kar doma, tudi na zlizanih tipkovnicah, v najetih kvadratnih metrih, v stiski, ne le z denarjem, ampak z bivanjem na sploh … Nazdraviti vsem, ki še vztrajajo, predramiti in opogumljati tudi tiste, ki se jim zdi, da se umetniki brezdelno valjajo na kavču, da bi skušali razumeti edinstvenost sporočil, ki jih pojasnjujejo izjemni umetniki.«

Foto: Žiga Culiberg - Miša Molk

Kot je pojasnila, se je sama s poezijo prvič srečala ob Župančičevih Mehurčkih, ki ji jih je prebirala mama Beti. Legendarne pesmi so ji za vedno ostale v spominu.

»Znam jih na pamet. Ne da bi se jih kdaj naučila. Preprosto, s poslušanjem in branjem so verzi zlezli vame. Tako kot kasneje Prešeren. Seveda mi je v puberteti najbolj sedla pesem Kam? Taka fina uteha je bila zame. Da nisem samo jaz tako zbezljana, ampak, da tudi veliki pesnik ni vedel, kaj sam s sabo. In ko sem se pri desetih letih preselila v Ljubljano, pa Vrba… Navdušena sem bila, s kakšnim »O Vrba! srečna, draga vas domača« je nagovoril svoj rojstni kraj, ko sem si želela kar najbolj prijazno v sebi nagovoriti moj rojstni kraj, ki mi pa ni ravno sedel. Vrhnika. Pa to. Eno samo cankarjansko hrepenenje se mi je takrat zdelo.