pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pozor! Ne nasedajte odlični prevari, ki vam izprazni račun!

13. 4. 2021; 01.00
Avtor: J.K.
kreditna kartica, pametni telefon, spletni nakupi, prevara, goljufija

Fotografija je simbolična. foto: Profimedia

Prodajate izdelke prek spletnih malih oglasov? Potem je to opozorilo namenjeno vam. Pojavila se je namreč odlično zasnovana prevara, tekom katere vam lahko prevaranti ukradejo sredstva iz bančnega računa.

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo na novo spletno prevaro, ki skuša v svoje lovke zvabiti spletne uporabnike, ki prodajajo izdelke prek malih oglasov. Pogosto se namreč pripeti, da poskuša s prodajalcem po oddaji oglasa navezati stik goljuf, ki je posebej zanj priredil dokazno spletno gradivo o plačilu izdelka, pri čemer je zlorabljena tudi grafična podoba pošte Slovenije in platforma za male oglase Bolha.com.

Da boste lažje prepoznali goljufijo, v nadaljevanju dodajamo pojasnilo strokovnjakov iz SI-CERTA. Kako torej vse skupaj poteka?

»Po oddaji malega oglasa vas kmalu po SMS sporočilu ali aplikaciji Viber oz. WhatsApp kontaktira potencialni kupec, pri čemer uporablja telefonsko številko iz tujine, profil v aplikaciji za sporočanje pa je lažen. Osebo zanima, ali je vaš oglas še vedno ažuren, nato pa se zelo hitro odloči za nakup. Prodajalcu pošlje povezavo do spletne strani, kjer naj bi z vpisom podatkov o kreditni kartici na kartico prejel plačilo za izdelek.

Povezava v sporočilu vodi na lažno spletno stran, ki uporablja grafično podobo Pošte Slovenije. Lažna spletna stran je prirejena za vsako žrtev posebej in vsebuje podatke o prodajalcu in izdelku, v nekaterih primerih pa tudi sliko iz malega oglasa. Napadalci na portalu celo nudijo klepet kot podporo uporabnikom. Žrtev tako dobi lažen občutek legitimnosti spletnega mesta. Pod krinko nakazila kupnine je potrebno vpisati podatke o kreditni kartici in potrditveno kodo iz SMS sporočila. S temi podatki lahko napadalci ukradejo sredstva z računa žrtve v znesku do limita na računu.«

Kaj storiti, če ste prevari že nasedli?

V primeru, da ste nasedli prevari in vpisali podatke svoje kreditne kartice, nemudoma kontaktirajte svojo banko na telefonski številki, ki je navedena na zadnji strani kartice. Če je prišlo do oškodovanja, pa goljufijo prijavite na lokalni policijski postaji.

goljufija foto: SI-CERT

goljufija foto: SI-CERT

goljufija foto: SI-CERT

prejšnji članek
Umrl slovenski režiser Aleš Verbič
Svet slavnih
Umrl slovenski režiser Aleš Verbič
naslednji članek
Senidah novemu fantu javno izpovedala ljubezen
Svet slavnih
Senidah novemu fantu javno izpovedala ljubezen