mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mednarodni dan babic: Babice preprečujejo smrti

5. 5. 2021; 01.00
Avtor: STA
pexels porod

Porod (fotografija je simbolična) foto: Pexels

Današnji mednarodni dan babic poteka pod geslom Upoštevajte podatke, vlagajte v babice. V zbornici babiške nege so se ob tem zavzeli za vzpostavitev zakonodajnega sistema, ki bi dal babicam več pravic in jih priznal kot samostojen poklic.

Mednarodna konfederacija babic pravi, da so babice tiste, ki preprečijo nepotrebne smrti žensk in novorojenčkov. "Babice imajo pomembno vlogo pri zdravstveni vzgoji in izobraževanju žensk, družin in širše skupnosti. Njihovo delovanje vključuje predporodno obravnavo, pripravo na odgovorno starševstvo, posega pa tudi na področje zdravja žensk, spolnega in reproduktivnega zdravja," je v sporočilu za javnost ob dnevu babic navedla predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica - Zveza) Monika Ažman.

Ker je delo babice pogojeno z veliko odgovornostjo, pa v Zbornici - Zvezi izpostavljajo potrebo po večjih pravicah. "Babice in ženske imajo pravico do zakonodajnega sistema, ki bo za ženske in njihove otroke zagotovil varno, kompetentno in avtonomno babiško obravnavo," je izpostavila predsednica sekcije medicinskih sester in babic Saša Matko.

Kot dodaja, bi bilo treba načrtovati število babic na nacionalni ravni. Tako bi se lahko lažje pokrilo potrebe žensk in dojenčkov. "Babištvo ima pravico biti priznano kot samostojni poklic," je še navedla Saša Matko.

prejšnji članek
Ste zaradi covida-19 izgubili vonj? To predlagajo …
Zdravje
Ste zaradi covida-19 izgubili vonj? To predlagajo …
naslednji članek
Nepričakovano umrl priznan hrvaški igralec Saša Anočić
Svet slavnih
Nepričakovano umrl priznan hrvaški igralec Saša Anočić