nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Jakov Fak se je podal v okoljevastvo

11. 5. 2021; 09.00
Avtor: K.M.
jakov fak

foto: alesfevzer.com

S svojo aktivnostjo pomaga naravi.

Jakov je postal eden od desetih ambasadorjev okoljevarstvenega projekta Mednarodne biatlonske zveze (IBU) Biathlon Climate Challenge, na koncu katerega naj bi posadili vsaj 100.000 novih dreves. Projekt sodi med trajnostne projekte IBU.

"Seveda sem se z veseljem odzval. Kot tradicionalen zimski šport se seveda priključujemo trudu proti segrevanju planeta. Manj kot bo snega, težje bo našemu športu," je za STA o razlogih za vključitev v projekt povedal Fak.

K temu dodaja, da je drugi razlog ta, da projekt povezuje zdrav športni način življenja z varovanjem okolja. "Naši navijači na posebni aplikaciji Active Giving zbirajo prehojene, pretečene, prekolesarjene in preplavane kilometre in na osnovi zbranih kilometrov zbiramo sadike dreves, ki jih bomo posadili."

Za vsako sadiko drevesa morajo udeleženci preteči pet kilometrov, prehoditi ali prekolesariti deset kilometrov, preplavati po en km ali pa se udeležiti druge dejavnosti, kjer porabijo vsaj 200 kcal. Fak na projekt opozarja predvsem preko družbenih omrežij. Konec tedna pa se je v okviru tega projekta povzpel tudi s turnimi smučmi na Kredarico.

"Tudi zame je bilo to posebno doživetje, kamor sem se odpravil skupaj s Tomasom Globočnikom, ki se na zimske razmere v gorah spozna. Po eno strani je bilo izredno zanimivo, saj je snega toliko, da je na Kredarici v cerkvi moč pozvoniti kar skozi zvonik, po drugi strani pa je bil to kar naporen in zahteven trening," je še razkril Fak.

Ob Faku so ambasadorji omenjenega projekta IBU še Nemka Franziska Preuss, Italijanka Dorothea Wierer, Američanka Susan Dunklee, Estonka Regina Oja, Ukrajinka Olena Pidrušna, Francoz Emilien Jacquelin, Norvežan Johannes Dale, Kanadčan Jules Burnotte in Šved Sebastian Samuelsson.

prejšnji članek
Matjaž Nemec je prvič postal očka
Svet slavnih
Matjaž Nemec je prvič postal očka
naslednji članek
Radijskega voditelja zgodaj vrgli iz postelje
Svet slavnih
Radijskega voditelja zgodaj vrgli iz postelje