atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tudi po 40. letu je zanositev še vedno mogoča

28. 5. 2021; 02.00
Avtor: Tea Dečman
NOSEČNOST, TEST, NAČRTOVANJE NOSEČNOSTI

Drži, da se s starostjo zmanjša možnost zanositve, vendar ne tako drastično. foto: dreamstime

Številni zdravniki danes hitro ovržejo tezo, da v nosečnosti po dopolnjenem 40. letu vedno in brez izjeme nastopijo težave.

To je dobra novica, saj leta sama po sebi ne napovedujejo, da nosečnica po določeni starosti nujno potrebuje posebnega zdravnika, ki jo bo v nosečnosti vodil. To je potrebno takrat, ko nekaj v zgodovini njenega zdravstvenega stanja napoveduje, da lahko med nosečnostjo nastanejo zapleti. Res je sicer, da se možnosti za razvoj nekaterih stanj ali zapletov, ki vplivajo na mater, otroka ali na oba, povečujejo nekje po 35. letu. Vsaj tako pravijo pri ameriškem združenju porodničarjev in ginekologov ACOG, vendar ni nobenega zagotovila, da se bo to zgodilo zgolj zaradi starosti.

Je res težje zanositi?

Drži, da se s starostjo zmanjša možnost zanositve, vendar ne tako drastično, kot ste morda slišali. Res je, da začne plodnost po tej starosti upadati hitreje kot prej, težava pa je v jajčecih: ker so ženske rojene z določenim številom jajčec, ki se v času življenja ne množijo, je do 40. leta porabljenih precejšnje število, zato jih ne ostane veliko. Prav tako se jajčeca starajo z žensko vred.

Je res težje zanositi? foto: Dreamstime

Tveganja po 40. letu

Ženske so kljub starosti tudi po 40. letu bolj zdrave kot nekdaj, zato je telo sposobno donositi in roditi zdravega otroka. To je odvisno od več dejavnikov. Med drugim od fizične pripravljenosti, načina življenja in od tega, ali gre za prvo nosečnost. Pozna nosečnost je povezana tudi z večjim tveganjem za otroka in nosečnico. Takrat se namreč v telesu začnejo pojavljati spremembe in procesi. Začne se prav z jajčniki in jajčnimi celicami, ki niso več take, kot bi morale biti.

Večja nevarnost splava

S starostjo ženske narašča tudi pogostost splava. Pri 20-letnici je približno 12-odstotna, pri ženskah, starejših od 40 let, pa 26-odstotna (številke se razlikujejo). Če ženska zanosi po 45. letu, se nosečnost v več kot polovici primerov konča s splavom, od katerih jih polovica nastane zaradi genetskih napak oziroma kromosomskih anomalij ploda. Downov sindrom, ki je ena od njih, se z leti pojavlja pogosteje, zato pri nosečnicah po 37. letu obvezno opravijo presejalni test.

Kronična obolenja povečajo težave

Druga medicinska tveganja vključujejo večje možnosti carskega reza, mrtvorojenega otroka, prezgodnji porod, zastoj plodove rasti v maternici, povišan krvni tlak zaradi nosečnosti, gestacijski diabetes, proteinurijo (pojav proteinov v urinu, kar zdravnik preveri na laboratorijskem izvidu urina). Lahko jo spremljajo še drugi znaki in simptomi, kot so edemi (otekanje), motnje vida, glavobol in bolečina v žlički, predležeča posteljica (placenta previa); v primeru slednje mora nosečnica mirovati, porod pa se konča s carskim rezom. Ženske po 40. letu, ki imajo kronična zdravstvena obolenja, so v slabem fizičnem stanju ali pretežke, bodo imele v nosečnosti bolj verjetno težave. Če je ženska že rodila, se med 40. in 44. letom poveča verjetnost težav s hemeroidi, dojkami, kostmi, visokim krvnim tlakom ... Zdravniki zato svetujejo vaje za krepitev medeničnega dna in vaje za krepitev spodnjega dela trupa.

trebuh, nosečnost, nosečnica

trebuh, nosečnost, nosečnica foto: Dreamstime

prejšnji članek
Tako lahko preskočite čakalno vrsto za vaš pregled
Zdravje
Tako lahko preskočite čakalno vrsto za vaš pregled
naslednji članek
V Sloveniji najbolj priljubljen hamburger s sirom
Kulinarika
V Sloveniji najbolj priljubljen hamburger s sirom