kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Luka Basi: Upam, da bom svojo glasbo lahko predstavil na koncertih

5. 7. 2021; 08.00
Avtor: K.M.
LUKA BASI-3

Luka Basi foto: Neo Visuals

Pogovarjali smo se z glasbenikoma Luko Basijem in Ivano Kovač, ki sta pred dnevi izdala duet Danas. Glasbenika se bosta konec tedna predstavila na Splitskem festivalu, za nas pa sta spregovorila o prvem sodelovanju, odzivih in prihodnosti.

Kakšna je bila prva reakcija, ko sta prejela ponudbo za sodelovanje? 

Ivana:
Ko mi je Raay predlagal sodelovanje z Lukom, sem rekla »da«, brez da bi sploh slišala pesem. Potem mi je šele poznal pesem, ki je bila seveda super, kar predstavlja velik plus. Zdaj, ko se je celotna zgodba zaključila, pa mislim, da gre za fantastičen izdelek.

Luka, si Ivanino glasbo poznal, ali predvsem očetovo, glasbo Miša Kovača?

Luka: Od obeh, moj oče je vedno poslušal pesem Crno vino, crne oči ... Ko sem jaz izvedel, da bova skupaj snemala, pa sploh nisem mogel verjeti. Ko sem se vozil na Hvar, sem imel prav pozitivno tremo, malo potne roke. Sem še Raaya prej poklical, kakšna je in na koncu je ista, kot jaz (smeh).

Kako je sploh prišlo do te kombinacije? 

Luka: Pri Raayu naredimo ogromno materiala, to pesem sem posnel verjetno že leto dni nazaj, ampak so nekateri projekti, pri katerih Raay išče tisto kombinacijo, ki se mu zdi za pesem najboljša. Mislim, da ega ne bi mogel boljše zadeti.

Videospot sta snemala na Hvaru ... Imata kakšno zanimivo zgodbico?

Ivana: Gre za stvari, ki jih mora človek doživeti, da bi jih popolnoma razumel. Najbolj sem si zapomnila izkušnjo s tunelom. Na Hvaru je tunel Pitve, skozi katerega moraš prti iz enega na drug konec Hvara, je brez luči. V njem je prostora samo za en avto. Dnevno ga moraš večkrat obiskati, da se kam premakneš. Celotna izkušnja na Hvalu pa je bila takšna, kot da sem na letnem dopustu.

Luka: No ,razen tega, da smo zjutraj vstajali. Jaz ob šestih, ona ob dveh.

Ivana: Ja, če so mi dali takšen tempo. Jaz sem navajena dalmatinskega načina. Videospot začneš snemati opoldne, čez dve uri je konec. In to je to. Jaz sem iz Dalmacije, po takšnem tempu, ki mi ga je dala ekipa, ne funkcioniram. Ekipa mi je nabila tempo, ampak je pa fantastična. Za začetek gre za mlade ljudi in so avtomatsko pozitivni, želijo osvojiti svet in to prenesejo nate, kar je bilo super.

Luka: Jaz sem si najbolj zapomnil snemanja zadnje scene prvega dne. Snemala sva sceno ob klasičnem drevesu na Hvaru, ko so morali zamenjati objektiv in imava minuto do dve premora, v katerem sva se pogovarjala neke nepomembne stvari. Kar naenkrat pa me Ivana pogleda z velikimi očmi in reče: »Veš kaj bom pojedla, ko pridemo domov. Eno pašteto.« In točno to je naredila, ko smo prišli nazaj, mislim, da ni bolj preprostega človeka, kot je ona.

Ivana: Ja, ampak to so resnično interne stvari, ki so zabavne, če jih doživiš.

Ivana, z Raayjem in ekipo ste delali prvič?

Ivana: Da, ampak zdaj bomo s sodelovanjem nadaljevali.

Kako se pripravljata na Splitski festival?

Luka: V resnici tako kot na vsak drug festival, tu je samo ta razlika, da nimaš veliko časa, da bi si za tonsko vajo vzel recimo dve uri. Tram prideš gor, zapoješ enkrat in to je to. Zdaj si bova vzela nekaj časa, da greva čez nastop, ampak nekih večjih priprav ni. Je pa Splitski festival eden izmed najbolj cenjenih festivalov balkanske regije in po svoje tudi zanimiv. Ne morem recimo pozabiti, da so tonske vaje ob treh zjutraj.

Ivana: Malo je neugodno, vedno se nekaj dogaja, potem pa mora vsak izvajalec preizkusiti oder in zapeti dvakrat, malo bolj znani mogoče celo trikrat ... to zna trajati do štirih, petih zjutraj. To pa poteka na isti dan kot festival.

Ivana in Luka foto: Neo Visuals

Kakšni so odzivi na sodelovanje na Hrvaškem?

Ivana: Odlični. Vsi komentarji, ki sem jih dobila od prijateljev, so odlično. Vedela sem, da je on v trendingu z vsemi pesmimi in je to je pri njemu že naravno, tudi jaz pa se zaradi tega počutim odlično. Pesem pa mi je z vsakim poslušanjem še bolj pri srcu in želim si, da jo tudi ljudje doživljajo na tak način. Nima roka trajanja, ni trendi pesem, ki bo čez mesec dni pozabljena. Gre za večno pesem z retro pridihom, ki ga vsi poznajo, a je spet tu.

Ivana Kovač, Luka Basi foto: Neo Visuals

Kaj pa je na pesem rekel oče, legendarni Mišo Kovač? 

Ivana: Za pesem je rekel »To je hit in to lahko jaz, ki sem prodal 20 milijonov plošč, tudi rečem.« Za luko pa je rekel, da odlično poje, da ima "gut", nekaj dobrega v glasu. Všeč pa mu je, ker se prebija s pesmijo in glasbo, to pa je njemu sveto. Zanj na sceni ne sme biti nič drugega kot glasba in glas. Meni pa je njegovo mnenje zelo pomembno.

Kakšna je situacija na Hrvaškem s koncerti?

Ivana: Počasi se odpira, a še ni to to. Tudi organizatorji se bojijo, vedno so neke grožnje, ne ve se, ali bodo prišli turisti. Ljudje se bojijo. Imam nekaj dogovorjenih nastopov in upam, da se bodo te stvari obdržale in da se lanska situacija ne bo ponovila.

Luka, pred tabo pa je nekaj dogovorjenih nastopov? 

Luka: Meni veliko težavo predstavlja dejstvo, da pesmi, ki sem jih izdal, nisem mogel predstaviti publiki. Upam, da bom to zdaj lahko naredil na čim več koncertih in pa upam, da se čim bolje predstaviva na Splitskem festivalu.

Ivana: To nama je zdaj na prvem mestu.

Boš na svoje koncerte v Sloveniji povabil tudi Ivano?

Luka: Zagotovo da, ko bo možnost, bom to zagotovo naredil. Upam, da na Hrvaškem ne bo koncertov, da bo lahko na mojih v Sloveniji (smeh).



prejšnji članek
Poskočni znova našli svoj obraz in stopili na pravo pot
Svet slavnih
Poskočni znova našli svoj obraz in stopili na pravo pot
naslednji članek
Dončića vsem pokazala, kakšen je njun odnos?
Svet slavnih
Dončića vsem pokazala, kakšen je njun odnos?