favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Zlato palmo bodo podelili režiserki Jodie Foster

6. 7. 2021; 06.00
Avtor: STA
filmo-jodie

Jodie Foster foto: Profimedia

V Cannesu se bo drevi s premiero novega filma Leosa Caraxa Annette začel 74. filmski festival. Ob odprtju bodo častno zlato palmo izročili ameriški igralki in režiserki Jodie Foster, sicer pa bo prestižno priznanje letos prejel tudi italijanski režiser Marco Bellocchio. Nagrajence bodo razglasili na zaključni slovesnosti 17. julija.

Poleg otvoritvenega filma Annette je v letošnjem tekmovalnem izboru canneskega filmskega festivala še 23 drugih filmov, o katerih bo presojala velika festivalska žirija, ki ji bo predsedoval ameriški filmski režiser Spike Lee, sicer prva temnopolta oseba v tej vlogi. Filme podpisujejo številni priznani režiserji, kot so Sean Penn, Joachim Trier, Wes Anderson in Francois Ozon, ter z zlato palmo že ovenčana režiserja Nanni Moretti in Jacques Audiard.

Na 74. filmski festival v Cannesu sta se v različna programska tekmovalna sklopa uvrstili tudi slovenski manjšinski koprodukciji, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC). V programu Tedna kritike bo na ogled prvenec italijanske režiserke Laure Samani z naslovom Telesce, v programu 15 dni režiserjev pa bo film Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

V sklopu festivala bo od 6. do 15. julija potekala tudi filmska tržnica. SFC bo na tržnici predstavil slovenska celovečerna filma - prvenec režiserke Tijane Zinajić Prasica, slabšalni izraz za žensko ter dokumentarec režiserke Haidy Kancler z naslovom Smučarske sanje.

V program tržnice Circle Women Doc Accelerator - Cannes Docs Showcase se je uvrstil celovečerni dokumentarni prvenec Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog, v program L'Atelier 2021 pa filmski projekt v razvoju Niti besede režiserke Hanne Slak.

Na festivalu bodo letos posebno pozornost namenili okoljevarstvenim temam, po napovedih organizatorjev pa se ga bodo udeležili tudi nekateri hollywoodski zvezdniki, med njimi Timothee Chalamet, Nicole Kidman in Matt Damon.

prejšnji članek
Ljubezen po domače: Želela je sodelovati v šovu, zdaj ni poti nazaj
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Želela je sodelovati v šovu, zdaj ni poti nazaj
naslednji članek
Horoskop: Ne dovolite, da vas preteklost izčrpa
Horoskop
Horoskop: Ne dovolite, da vas preteklost izčrpa