favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenske glasbene uspešnice dobile svojo kulinarično podobo

29. 7. 2021; 05.00
Avtor: K.M.
Andrej Šifrer, Mojmir Šiftar

Andrej Šifrer, Mojmir Šiftar foto: Jure Novak

Kako bi bile slovenske pesmi videti, če bi se spremenile v kulinariko in jedi? Zdaj lahko to dejansko vidimo!

Združenje SAZAS k.o. se je s svojim izvirnim projektom Okusi slovensko glasbo pridružilo razstavi »Ustvarjalnost je super hrana«, ki bo na ogled od 1. 8. do 15. 9. 2021 na Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli v Ljubljani.

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino omenjeno razstavo organizira ob 30. obletnici svojega delovanja, 30. obletnici samostojnosti države, predsedovanju Republike Slovenije Svetu Evropske unije in razglasitvi Republike Slovenije kot evropske gastronomske regije 2021. Na razstavi bo področje intelektualne lastnine predstavljeno na nov in ustvarjalen način v povezavi in prepletu še z dvema širokima področjema, in sicer s kulturo oziroma kulturno dediščino in hrano oziroma gastronomijo. Razstava želi poudariti, da je bila slovenska družba ves čas ustvarjalna in inovativna, ter hkrati navdušiti sedanje in prihodnje generacije za nadaljnji tovrstni razvoj.

Mojmir Šiftar, Jože Potrebuješ foto: Jure Novak

Pri Združenju SAZAS k.o. so pri projektu Okusi slovensko glasbo v ospredje postavili avtorje glasbe, saj združenje uveljavlja njihove pravice in imetnike pravic na avtorsko zaščitenih glasbenih delih. Ker je glasba univerzalni jezik, si je blizu tudi z okušanjem, zato so v omenjenem projektu Neisho, Jožeta Potrebuješa in Andreja Šifrerja, slovenske avtorje prepoznavnih skladb, soočili z mladim inovativnim kuharskim mojstrom Mojmirjem Šiftarjem in tako dobili sveže jedi, navdihnjene s slovensko glasbo. Nastali so plakati, kjer so ob fotografijah omenjenih avtorjev tudi fotografije jedi, ki so nastale z veliko chefove domišljije. Avtorje in jedi je v fotografski objektiv ujela priznana fotografinja Susan Gabrijan

Andrej Šifrer foto: Susan Gabrijan

Pesem Za prijatelje, Andrej Šifrer foto: Susan Gabrijan

Mojmir Šiftar je ob Andrejevi himni ustvaril jed, ki se je ne bi branila nobena družba prijateljev.

Neisha foto: Susan Gabrijan

Pesem Krokodilčki, Čuki foto: Susan Gabrijan

Neishina pesem, ki je služila kot uvod v prvo jed, je bila skladba Vrhovi. V kuharjevi glavi ob poslušanju vrhunske umetnice ni bilo težko ustvariti mojstrovine, v morski soli pečene pese.

Jože Potrebuješ foto: Susan Gabrijan

Pesem Vrhovi, Neisha foto: Susan Gabrijan

Skladbo Krokodilčki pozna vsak Slovenec, saj ni postala samo megahit že isti trenutek, ko so zanjo snemali pravi profesionalni video, ampak so jo za svojo vzeli tudi otroci. Mojmir Šiftar je ob poslušanju najbolj prepoznavne skladbe Čukov dobil zanimivo idejo za sladico. Všeč je bila tudi Jožetu Potrebuješu, ki je velik ljubitelj sladic.

prejšnji članek
Ivana (Šverc komerc) navdušila s fotko zgoraj brez
Svet slavnih
Ivana (Šverc komerc) navdušila s fotko zgoraj brez
naslednji članek
Semen paradižnika ne zavržite, saj so zelo zdrava in okusna
Kulinarika
Semen paradižnika ne zavržite, saj so zelo zdrava in okusna