favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

MLADI UPI: Brat in sestra, slovenski vzhajajoči zvezdi karateja

5. 8. 2021; 12.00
Avtor: Vesna Meško
karate, valečnak, oplotnica

Miha in Neli Valenčak foto: Osebni arhiv

Neli in Miha Valenčak iz Oplotnice sta brat in sestra, ki si delita strast do borilnih veščin. Karate sta pričela trenirati pred več kot osmimi leti, ko se nikomur niti sanjalo ni, da v sebi skrivata talent in predanost, s katero sta si utrla pot do izjemnih rezultatov. Mladostnikoma je športna veščina spremenila življenje, zlasti Neli, ki s karatejem premaguje zdravstvene težave in sanjari o olimpijskih igrah. Ji bo uspelo?

Brat in sestra sta na prvi pogled povsem običajna najstnika, ki tako kot njuni vrstniki rada uživata v kratkočasenju. A 12-letna Neli in 17-letni Miha hkrati v sebi skrivata jekleno predanost trdemu delu, prav dobro namreč vesta, da je potrebno za uresničitev zadanih ciljev večkrat stisniti zobe in vztrajati na začrtani poti.

Valenčakova trenirata karate v Shotokan karate klubu Oplotnica, ki se ponaša z več kot 40 letno tradicijo, cenjen pa je tudi zaradi profesionalnih trenerjev, ki mladino pripravljajo na tekme svetovnega kova. In na katere dosežke sta Neli in Miha najbolj ponosna?

»Najbolj sta ponosna na uspehe iz leta 2019, Miha je namreč postal Balkanski mladinski podprvak v kategoriji kumite mladinci – 55 kg, Neli pa Pokalna zmagovalka Slovenije za leto 2019 v kategoriji kumite deklice. Potem pa je epidemija koronavirusa naredila svoje, vse skupaj se je malo zaustavilo, tudi z odsotnostjo treningov. Delovni ritem smo kasneje znova vzpostavili s treningi v svoji domači telovadnici. Ker v zadnjem času ni bilo tekem, se počasi vračamo na ustaljene tirnice,« pojasnjujeta starša Lili in Borut Valenčak, ki si pred desetletjem niti predstavljala nista, da bo njihova družina tako zelo vpletena v svet karateja.

Mladi upi s trenerjem Jernejem Blatnikom. foto: Osebni arhiv

Po bratovih stopinjah do visokih rezultatov

»Najprej se je pričel s karatejem ukvarjati Miha, ki je poprej šest let treniral judo in ko se zdaj ozremo nazaj, si tedaj niti slučajno si nismo mislili, da se bo iz obšolske dejavnosti za koristno preživljanje prostega časa razvila pot do velikih dosežkov. S svojo vnemo je presenetila tudi Neli, ki je prav tako izrazila željo po vključitvi v karate klub. Res je bilo zanimivo gledati, kako je sledila starejšemu bratu,« se spominja mama Lili in hkrati priznava, da se je nekoliko kasneje pokazalo, kaj v resnici predstavlja takšna predanost športu, Neli in Miha sta namreč sedaj že nekaj let v Slovenski reprezentanci.

»Vse skupaj je kar naporno, saj imata otroka treninge do petkrat na teden, temu pa je potrebno prišteti še dodatne treninge v Celju ter reprezentančne in klubske priprave in tekme ob sobotah ali nedeljah. Težko je tudi iz finančnega vidika, saj so stroški na naših ramenih, je pa res, da nam pomaga klub, kar je v današnjih časih prava redkost. Hkrati pa ta napor z veseljem premagujemo kot družina, saj nam tekme predstavljajo tudi druženje in srečevanje s prijatelji in sotekmovalci tako v Sloveniji, kot tudi v tujini.

Neli Valenčak foto: Osebni arhiv

Za osvojitev zastavljenih ciljev ni dovolj le želja, potrebno je pošteno zavihati rokave. Pa so ju kdaj prevzeli občutki, da bi raje prosti čas preživela kako drugače? Neli in Miha smeje se povesta, da imata kljub vsemu dovolj prostega časa, se pa ob vsem tem zavedata, da lahko uspehe dosežeta le s trdim in predanim delom. Starša ju pri tem spodbujata, a ne pretiravata, saj se jima zdi zelo pomembno, da sin in hčerka uživata v otroštvu in se posvečata še drugim stvarem, ki ju zanimajo.

In kaj si želita na področju karateja doseči v prihodnosti? Miha je o ciljih skrivnosten, a pravi, da je veliko odvisno tudi od poškodb, s katerimi k sreči doslej ni imel večjih težav, Neli pa si je že jasneje začrtala sanje, ker je karate postal olimpijski šport, so namreč njen cilj olimpijske igre. Želja je v njej še močneje zaprasketala, ko sta z Miho pred kratkim nosila Slovensko baklo, ki je prišla tudi v Oplotnico. To je bila izkušnja, na katero sta oba zelo ponosna in ki jima bo za vedno ostala v spominu.

Miha Valenčak in Sebastian Kantužer - BALKANSKO PRVENSTVO BREŽICE foto: Osebni arhiv

Neli s karatejem nad zdravstvene težave

Ob pogledu na 12-letnico na tekmi zagotovo ne bi pomislili, da se sooča z zdravstvenimi težavami. Da je temu tako, gre pripisati zasluge zlasti aktivnim treningom, brez katerih bi bilo njeno stanje občutno slabše. »Neli je borka že od rojstva, vztrajanje v karateju pa ji tudi pomaga pri njenih težavah s hrbtenico. Stanje je namreč tako resno, da se bo morala s športom ukvarjati vse življenje,« pojasnjujeta starša, ki sta tekom zadnjih let opazila še, da je karate pozitivno vplival na njeno osebnost. Neli je namreč postala bolj samozavestna in močna oseba, težave, ki jih ima s hrbtenico pa sprejema zelo pozitivno, saj verjame vase in je osredotočena predvsem na to, kaj zmore doseči.

Pa Miha, kako je nanj vplivalo aktivno ukvarjanje s karatejem? Tudi pri njemu starša opažata vrsto pozitivnih učinkov. »Naučil se je reda in discipline, vedno bolj pa je tudi opaziti, kako se pravilno razvija in oblikuje njegovo telo. Čeprav pogosto niza uspehe, se mi zdi pomembno tudi to, da se zna v primeru poraza pobrati, se iz izkušnje naučiti nečesa novega in se hkrati ne obremenjevati,« ocenjuje Lili, ki skupaj s soprogom otrokoma predano stoji ob strani.

Družina veliko zaslug za uspeh pripisuje trenerjema Jerneju Blatniku in Sebastianu Kantužerju, saj se zavedajo, da brez njiju mladina ne bi dosegala takšnih rezultatov. »Sicer pa smo zelo hvaležni celotnemu klubu, kjer vzpodbujajo mlade karateiste in jim tako materialno kot moralno stojijo ob strani, za kar gre zahvala zlasti predsedniku kluba Boštjanu Hmelaku je ob koncu klepeta poudaril ponosni oče Borut.

Neli Valenčak, Eurocup - ZELL AM SEE foto: Osebni arhiv

Balkansko prvenstvo, Miha 2. mesto foto: Osebni arhiv

Neli zelo ceni trud trenerja Jerneja Blatnika (desno). foto: Osebni arhiv

Miha 1. mesto, pokal Žalca foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
S sladkim krompirjem do vitke poletne postave
Zdravje
S sladkim krompirjem do vitke poletne postave
naslednji članek
Neverjetna preobrazba Žige Laknerja
Svet slavnih
Neverjetna preobrazba Žige Laknerja