901596_f168_dragonja_promet02t
Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še ne bo konec

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kdo je slovenska slikarka, ki navdušuje z realističnimi portreti?

12. 8. 2021; 12.00
Avtor: Vesna Meško
danaja-padovac

Danaja Padovac foto: Timotej Tivan- Špelič

23-letno Danajo mnogi poznajo kot mlado umetnico, ki ustvarja prekrasne realistične portrete. A na svoji poti je nadgradila še mnogo drugih talentov in z neusahljivo željo po napredku uresničila svoje otroške sanje. Kaj vse se pravzaprav skriva pod imenom Danaja Padovac?

»Res je, v prvi vrsti me že od nekdaj ljudje poznajo po tem, da rišem. Zelo rada se preizkušam tudi v drugih tehnikah, kot sta denimo olje na platnu in akvarel. Poleg tega tudi zelo rada kiparim - iskreno mislim, da mi gre kiparjenje boljše od rok, samo da tega nisem toliko razvijala, kot risanja. Po izobrazbi sem tudi diplomirana univerzitetna restavratorka-konservatorka, lahko pa se okličem tudi kot ilustratorka, saj sem lani, takoj po diplomi, ilustrirala otroško knjigo 'Božiček obstaja!?', ki jo je idejno zasnovala Rebeka Dremelj,« je strnila v opis svoje umetniške veščine Danaja Padovac, ki ji je bila ljubezen do risanja položena v zibelko. Njena zgodba z barvicami in papirjem se je namreč pričela odvijati že v zgodnjem otroštvu, ko je presenetila s talentom in željo po napredku.

Umetniška dela Danaje Padovac foto: Osebni arhiv Danaje Padovac

»Vedno poudarim, da rada rišem že od kar pomnim. Kadar sem bila bolna, sem ležala v postelji, v naročju pa sem imela desko, na kateri je bil list papirja ter barvice. Sem namreč edinka in tako sem si krajšala čas. Vedno kadar sem kaj narisala, sem risbo pokazala očetu, ki pa je ni nikoli samo pohvalil, temveč mi je vedno podal dobronamerno korekturo, da sem lahko napredovala. Podpirala me je cela družina, sošolci ter učiteljica likovnega pouka v osnovni šoli. Ker sem si že od majhnih nog želela postati restavratorka, sem tako zelo vztrajala pri risanju, da so se mi več kot desetletje kasneje uresničile sanje o Akademiji za likovno umetnost,« pripoveduje mlada umetnica in poudari, da je imela zaradi lepe podpore še večji zagon za vpis na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Seveda je trdo delo obrodilo sadove, Danaja namreč ni le naredila sprejemnih izpitov, pač pa navdušila z izstopajočimi rezultati tedanje generacije. »Ni mi bilo lahko iti od doma pri trinajstih letih, ampak vedela sem, da se bo vse to nekoč obrestovalo. Želja po Akademiji je bila preprosto večja od domotožja.«

Umetniška dela Danaje Padovac foto: Osebni arhiv Danaje Padovac

ZA USPEH STA POTREBNA TALENT IN VZTRAJNOST

Pa je bila Danaja s talentom za risanje preprosto obdarjena ali že prve uspehe pripisuje zlasti svoji vztrajnosti in želji po napredku? »Eno z drugim. Lahko bi rekli, da sem imela nek talent, veliko pa je kriva tudi moja vztrajnost, volja in veselje do risanja, ustvarjanja. Mislim, da eno brez drugega ne gre,« razmišlja nadarjena mladenka, ki se lahko pri 23-ih letih ponaša s

številnimi talenti, dosežki, osvojenimi znanji, strastjo do preizkušanja novosti in ustvarjanjem izven okvirjev.

Ko se danes ozre po vseh nanizanih korakih, skromno prizna, da je ponosna, ker ji je uspelo doseči zastavljene cilje v željnem časovnem obdobju. Opravila je namreč srednjo šolo in akademijo, diplomirala pri 22-ih letih in nanizala samostojne razstave ter umetniško obarvane projekte. »Imam pa še ogromno ciljev, tudi z risanjem nisem nikoli povsem zadovoljna, kar mi je na nek način všeč, saj samo tako lahko napredujem.«

Ustvarja prekrasne realistične podobe. foto: Osebni arhiv Danaje Padovac

UMETNOST ŽELI PRIBLIŽATI LJUDEM

V času, ko ljudje vse preveč radi posegajo po hitrih dosežkih, se zdi da trdo delo izgublja vrednost, Danaja zato s hvaležnostjo ugotavlja, da njena publika večinoma ceni umetnost in ustvarjanje s srcem.

»Na splošno se mi zdi, da veliko ljudi fascinirajo moje risbe, kar mi ogromno pomeni. Je pa res, da me vsak vpraša, kako se lahko s tem preživljam. Ravno zaradi tega sem tako aktivna na družbenem omrežju, saj želim umetnost približati ljudem. Hočem pokazati, da je za umetniškimi deli ogromno truda in odrekanja. Vseeno pa je veliko ljudi, ki risanje ne dojemajo kot delo in ki se iz tega norčujejo,« razkriva umetnica in priznava da ji zgolj ljubezen do ustvarjanja ne prinaša zaslužka.

Upodablja tudi znane obraze foto: Osebni arhiv Danaje Padovac

Ker je njena velika želja, da bi se lahko z umetnostjo tudi preživljala, je sklenila osvojiti srca ljudi, jim na praktičnih primerih približati svoje delo ter jim tako pokazati, koliko truda je potrebno vložiti, da nastanejo takšne risbe. »Mislim, da sem se prek Instagrama in TikToka kot ArtDanaja približala vsem generacijam. Moj namen namreč ni le preživljati se z ustvarjanjem, temveč seznaniti ljudi, kako je umetnost pomembna za človeštvo. Umetnost mora biti cenjena. Toliko truda, kot je športnik vložil v svojo kariero, je moral tudi umetnik vložiti, da je dosegel svoj uspeh,« sklene Danaja, ki ustvarjanje toplo priporoča vsakomur, saj predstavlja odlično metodo za pomirjanje in boj zoper stresu.

Pri ustvarjanju se skrbno posveča detajlom. foto: Osebni arhiv Danaje Padovac

Celoten prispevek lahko najdete v aktualni številki revije Naša Žena/Ženska, ki jo že lahko najdete pri vseh prodajalcih revij in časopisov. Najdete pa jo lahko tudi TUKAJ >>KLIKNITE<<.

prejšnji članek
Pozabljen recept, ki učinkovito prežene molje
Zdravje
Pozabljen recept, ki učinkovito prežene molje
naslednji članek
V Ljubljano prihaja najdlje izvajanji ameriški muzikal na Broadwayu
Svet slavnih
V Ljubljano prihaja najdlje izvajanji ameriški muzikal na Broadwayu
#nasazenazenska
nasazenazenska