stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Obudili legendarni film Ne joči, Peter

24. 8. 2021; 09.00
Avtor: V.M. / P.R.
ne-joči, peter

Ne joči, Peter foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Si tudi vi še vedno radi pogledate film 'Ne joči, Peter'?

Na police prihaja peti Blu-ray iz zbirke  SI-FI Klasika. Tokrat je to partizanska komedija Ne joči, Peter režiserja Franceta Štiglica.

V preteklih letih sta bila digitalno restavrirana in javno prikazana že dva Štigličeva filma: Dolina miru (1956) in Na svoji zemlji (1948). Poleg teh dveh so bili restavrirani še filmi Sedmina (1969) režiserja Matjaža Klopčiča, To so gadi (1977) režiserja Jožeta Bevca in Sreča na vrvici (1977) scenarista in režiserja Janeta Kavčiča.

Ne joči, Peter foto: Arhiv Slovenske kinoteke

Digitalizirano in restavrirano različico filma Ne joči, Petersi je občinstvo lahko že ogledalo oktobra leta 2019, v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga organiziramo v sodelovanju s Cankarjevim domom, ko smo proslavljali 100-letnico režiserjevega rojstva. V mesecu oktobru bodo restavrirano različico predvajali tudi v portugalski kinoteki v Lizboni, v sklopu predstavitve slovenske kinematografije.

Film je za Slovenski filmski center digitalno restavrirala produkcijska hiša Iridium Film. Uporabljeno arhivsko filmsko gradivo hrani Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije.

Zbirka SI-FI Klasika je nastala z namenom ohranjanja slovenske filmske dediščine. Blu-ray Ne joči, Peter  je mogoče kupiti v prodajalnah Big Bang, v Mladinski knjigi v Konzorciju, v vseh trgovinah Mladinske knjige po naročilu, v ljubljanskem Kinodvoru, Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, Liznjekovi hiši v Kranjski Gori, Petrolu, prodajalnah OMW po naročilu, trgovini Ognjišče v Ljubljani in Mariboru, Slovenskem etnografskem muzeju in v dveh specializiranih spletnih trgovinah: www.videoart.si in www.filmoteka.eu.

prejšnji članek
Horoskop: Venera vas podpira v harmoniji
Horoskop
Horoskop: Venera vas podpira v harmoniji
naslednji članek
Lea Sirk potrdila nosečnost
Svet slavnih
Lea Sirk potrdila nosečnost