nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

»V družbi ne moreš biti bolj ponižan, kot da si gej, oblečen v žensko in takšen izpostavljen na odru«

11. 9. 2021; 12.00
Avtor: Suzana Golubov / revija Liza Maja
luka-skadi

Luka Skadi foto: Osebni arhiv

»Nerad se poistovetim z normalnostjo, raje grem v tisto, kar se mi zdi vznemirljivo. Včasih sem se zelo sekiral, da si bodo drugi mislili, da sem nenormalen, zdaj pa živim svoje življenje in se počutim bolje. Živim ga ponosno, nimam težav z odgovarjanjem na vprašanja, glede na to, da sem za marsikoga nenavaden, ljudem rad razjasnim, kar jih zanima, ter povem še kaj dodatno,« nam je o svojem življenju povedal Luka Skadi, ki se zvečer prelevi v drag queen - kraljico preobleke Babsi Adler, »prvo damo ljubljanskega novega vala drag scene«

Kaj pravite o svoji specifični drugačnosti?

O svoji drugačnosti govorim zato, ker smo geji  že itak malo marginalizirani, povrhu tega pa sem  še  drag  queen  -  kraljica  preobleke,  kar  pomeni,   da  odstopam  od  nekih  konvencionalnih  priča-kovanj  družbe.  Navsezadnje  mi  je  tudi  v  zasebnem življenju vseeno za to, da bi moral paziti, ali  imam ženstveno mimiko. Obnašam in premikam  se tako, kot se. Kar se tiče oblačenja, drži, da se  za performanse rad oblačim v žensko.  

Samo za performanse?

Bolj  kot  ne  samo  za  performanse,  odvisno,   kako  to  dojameš.  Včasih  grem  ven  kot  moški,   ampak imam namazane oči ali kaj takega, ne počutim pa se kot ženska.  

Ste odprti do življenja?

V  življenju  je  dobro,  če  si  do  sebe  odprt,  ker   se  bo  našla  tista  ena  oseba  nasprotnega  spola,   ki mi bo všeč. Nikoli nisem imel spolnih odnosov  s punco, sem pa bil zaljubljen v žensko, bolj platonsko,  bila  pa  je  zaljubljenost,  ker  ni  šlo  samo   za prijateljstvo. Mogoče je tudi šlo za to, da sem  našel nekoga, s katerim sem se razumel. Z različnimi ljudmi imamo različne odnose.  

Pogosto  naletite  na  predsodke,  kar  se   tiče oblačenja v žensko?

Ja, veliko jih je, odraščali smo v takšni družbi,  da  moramo  spoštovati  drugačnost,  ampak  ne takšne drugačnosti - moški v krilu, to ne bo šlo!  

Babsi Adler foto: Osebni arhiv

Zakaj  morate  zagovarjati  svoj  način  življenja?

Vsakič,  ko  pridem  v  novo  družbo,  se  moram   soočati z vprašanjem »Si ti gej?«, kar ni skrivnost.  Nimam težav govoriti o tem, marsikdo pa mogoče tega ne bi hotel deliti recimo s sodelavci.  

Ni to, kdo s kom spi, intimna stvar posameznika?

Mogoče  komu  ni  prijetno  o  tem  govoriti,  ker   so  potem  še  podvprašanja.  Recimo,  kako  so  to   sprejeli starši, nekdo morda noče podoživljati reakcije staršev.  

Mar  heteroseksualno  usmerjeni  razlagajo, da imajo radi nasprotni spol?

Ne, ker je to samoumevno, za nas pa je enako samoumevno, da nam je privlačen nasprotni  spol, in se ne pričakuje, da najstnik lahko domov  pripelje kogarkoli in reče: »To je moj partner.«  

Česa  ste  se  najbolj  bali  med  odraščanjem?

Vedno  me  je  bilo  strah,  da  ne  bom  sprejet  s strani staršev, tudi v družbi, sicer so med vrstniki na srednji šoli bili odprti ljudje, imel sem tudi  prijatelje, vseeno pa določenih stvari niso mogli  razumeti. Tega, da bom v nekih okoljih izločen,  me je bilo vedno strah, ker sem bil izločen že v  osnovni šoli.

Celoten intervju je objavljen v reviji Liza Maja.

8 intervju strani staršev, tudi v družbi, sicer so med vrstni- ki na srednji šoli bili odprti ljudje, imel sem tudi  prijatelje, vseeno pa določenih stvari niso mogli  razumeti. Tega, da bom v nekih okoljih izločen,  me je bilo vedno strah, ker sem bil izločen že v  osnovni šoli.
Luka Skadi

Luka Skadi foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Krvavitev med spolnim odnosom je lahko nevarna
Zdravje
Krvavitev med spolnim odnosom je lahko nevarna
naslednji članek
Katarina Mala je zelo navezana na mamo
Svet slavnih
Katarina Mala je zelo navezana na mamo