Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Ljubljani se je pričel pomemben festival strpnosti

9. 9. 2021; 07.30
Avtor: K.M.
hisa strpnosti 45_01

Pričetek festivala hiša strpnosti foto: Sašo Radej/M24

Festival Hiša strpnosti s skrbno izbranim umetniškim programom opozarja na probleme sodobne družbe in spodbuja k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin.

V Ljubljani že od leta 2015 Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana pripravljata Festival Hiša strpnosti, pomemben kulturni dogodek, ki s številnimi filmskimi projekcijami, izobraževalnimi jutri, pogovori, koncerti in razstavami širi idejo o strpnosti in pomenu spoštovanja, tako medsebojnega kot spoštovanja različnosti.

Aleksandra Balmazović in Robert Waltl, Mini teater foto: Sašo Radej/M24

Festival se je uradno pričel to sredo, 8. septembra, s predvajanjem filma Saul in Ruby - bend preživelih. V četrtek, 9. septembra, se je odprl uradno del razstave Holokavst v Ljubljani, o družini Silberstein/Savić, ki je pred drugo svetovno vojno iz Siska pribežala v Ljubljano. Postavili pa so tudi sedem novih spotikavcev za ljubljanske Jude, žrtve holokavsta. Spotikavci so večletna akcija v spomin na pogrom Judov v Ljubljani in Sloveniji. Gre za del projekta, ki ga je leta 1992 začel nemški umetnik Gunther Demnig. Zamislil si je, da bi v spomin na pogrom Judov na pločnik pred stavbami z njihovim zadnjim naslovom namestili spominske granitne kocke - Stolpersteine (spotikavce). Kamni, prevlečeni s slojem medenine in vklesanimi osebnimi podatki posamezne žrtve, so danes postavljeni v več sto mestih po Evropi. V Sloveniji so poleg Ljubljane spotikavci tudi v Mariboru, Lendavi in Murski Soboti.

Sedem novih ljubljanskih spotikavcev foto: Sašo Radej/M24

O festivalu:

S skrbno izbranim umetniškim programom opozarja na probleme sodobne družbe in spodbuja k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin. Filmi, ki bodo na sporedu letošnjega Festivala Hiša strpnosti, so prejeli številna priznanja na najpomembnejših svetovnih festivalih ali so bili nominirani za najuglednejše nagrade.

Odprtja festivala se je s prijateljico udeležila tudi voditeljica Melani Mekicar foto: Sašo Radej

Najpomembnejši del festivala je izobraževalni program za mlade; gre za izobraževalna jutra, ki odlične filme povezujejo z različnimi predavanji, ter za srečanja s preživelimi iz druge svetovne vojne. Namenjena so učencem višjih razredov osnovne šole, dijakom in študentom. Glavni umetniški del festivala predstavlja filmski program, ki vedno obsega več igranih, dokumentarnih in kratkih filmov z vsega sveta.

prejšnji članek
Jože Potrebuješ z družino navdušil s fotografijo v kopalkah
Svet slavnih
Jože Potrebuješ z družino navdušil s fotografijo v kopalkah
naslednji članek
Ne želite si, da vas Natalija Bratkovič dobi v roke
Resničnostni šovi
Ne želite si, da vas Natalija Bratkovič dobi v roke