alec baldwin1 Svet24.si

Po tragični nesreči se je oglasil Alec Baldwin

avstrijska policija, policijski trak, splošna, dunaj, streljanje Svet24.si

Iz stanovanja se je vil neznosen smrad, izpod vrat...

franci matoz, dimitrij zadel Svet24.si

Odstopila uprava Luke Koper

janez jansa pl7 Reporter.si

Ljerka Bizilj: Janšo težko razumem, da se mu ob ...

435a62c1e58e3dccd8f42ad04a5addda Necenzurirano

Je to okoljska mafija? To je novo Vizjakovo darilo...

Tjaša Vrečič VSE Odkrito.si

TJAŠA IZ KMETIJE - tako MIŠIČASTA je

pogacar Ekipa24.si

UF, KAKŠNA ZVERINA! Tadej Pogačar kot ga še ...

Denny Crane poletel v vesolje
| STA

Denny Crane poletel v vesolje

William Shatner in Elizabeth septembra lani, Profimedia

Vesoljsko podjetje milijarderja Jeffa Bezosa Blue Origin je danes izvedlo novo uspešno izstrelitev svoje rakete New Shepard v vesolje, tokrat z 90-letnim igralcem Williamom Shatnerjem, ki je zaslovel z vlogo kapitana Kirka z vesoljske ladje Enterprise v seriji Zvezdne steze in vlogo Dennyja Crana v serijah Praksa in Zvezde na sodišču.

Po vrnitvi na Zemljo je izrazil navdušenje nad izkušnjo in med drugim dejal, da je bil povsem prevzet ob misli na to, kako majhen in ranljiv je naš planet, ki ga ščiti le tanka plast atmosfere.

Polet v vesolje na višino 106 kilometrov nad teksaško puščavo je trajal vsega skupaj okrog deset minut. Shatner in trije sopotniki pa so na kratko za tri minute občutili breztežnostno stanje preden so se vrnili na Zemljo.Ob pristanku povsem avtomatizirane kapsule New Sheparda jih je pričakal Bezos, ki je letos tudi sam obiskal vesolje na prvem turističnem poletu svojega podjetja.Shatnerju so družbo delali podpredsednica vesoljskih misij pri Blue Origin Audrey Power, soustanovitelj podjetja Planet Labs Chris Boshuizen in soustanovitelj podjetja Medidata Glen de Vries.

Do Shatnerjevega poleta je bila najstarejša Zemljanka v vesolju 82-letna pilotka Wally Funk, ki je letos julija poletela s prvo turistično misijo Blue Origin.

Blue Origin je doslej prodal že za 100 milijonov dolarjev vesoljskih vozovnic. Do konca letošnjega leta pa je v načrtu še ena, skupaj letos tretja misija v vesolje s človeško posadko.