Cleo Smith Svet24.si

FOTO: Ko se je mama zjutraj zbudila, štiriletne ...

Jimmy Hayes Svet24.si

Družina znanega hokejista v šoku, znano je, ...

wholefoods Svet24.si

VIDEO: To so količine hrane, ki jih stran mečejo...

ljubo jasnic bobo Reporter.si

Propadanje Desusa se nadaljuje: Jasnič razburil ...

andrej-vizjak Necenzurirano

Vizjak medijskemu mogotcu: Zakaj bi plačeval ...

ljubezen-po-domače Njena.si

Ljubezen po domače: Sta res mama in hči?

Olimpico de Montijo Vitoria de Setubal Ekipa24.si

KAAAJ? Policisti med nogometno tekmo začeli ...

Denny Crane poletel v vesolje
| STA

Denny Crane poletel v vesolje

William Shatner in Elizabeth septembra lani, Profimedia

Vesoljsko podjetje milijarderja Jeffa Bezosa Blue Origin je danes izvedlo novo uspešno izstrelitev svoje rakete New Shepard v vesolje, tokrat z 90-letnim igralcem Williamom Shatnerjem, ki je zaslovel z vlogo kapitana Kirka z vesoljske ladje Enterprise v seriji Zvezdne steze in vlogo Dennyja Crana v serijah Praksa in Zvezde na sodišču.

Po vrnitvi na Zemljo je izrazil navdušenje nad izkušnjo in med drugim dejal, da je bil povsem prevzet ob misli na to, kako majhen in ranljiv je naš planet, ki ga ščiti le tanka plast atmosfere.

Polet v vesolje na višino 106 kilometrov nad teksaško puščavo je trajal vsega skupaj okrog deset minut. Shatner in trije sopotniki pa so na kratko za tri minute občutili breztežnostno stanje preden so se vrnili na Zemljo.Ob pristanku povsem avtomatizirane kapsule New Sheparda jih je pričakal Bezos, ki je letos tudi sam obiskal vesolje na prvem turističnem poletu svojega podjetja.Shatnerju so družbo delali podpredsednica vesoljskih misij pri Blue Origin Audrey Power, soustanovitelj podjetja Planet Labs Chris Boshuizen in soustanovitelj podjetja Medidata Glen de Vries.

Do Shatnerjevega poleta je bila najstarejša Zemljanka v vesolju 82-letna pilotka Wally Funk, ki je letos julija poletela s prvo turistično misijo Blue Origin.

Blue Origin je doslej prodal že za 100 milijonov dolarjev vesoljskih vozovnic. Do konca letošnjega leta pa je v načrtu še ena, skupaj letos tretja misija v vesolje s človeško posadko.