pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Mojca Mavec zdaj tudi s kuharsko oddajo

15. 10. 2021; 05.00
Avtor: K.M.
Mojca Mavec in Marko Magajna, Galerija okusov

Mojca Mavec in Marko Magajna, Galerija okusov foto: Promocijski material

Navdušenka nad potovanji se odlično znajde tudi za štedilnikom.

Mojca Mavec med potovanji ni spoznavala zgolj naravnih lepot, ampak je pridobivala tudi kulinarične izkušnje. Zato ni presenetljivo, da je postala del novega projekta Pišek TV, ki je nastal v sodelovanju Perutnine Ptuj in Hiše Vizij. Projekt so ustvarili zato, da bi podprli slovenske gostince. Na srečo, so ljudje, ki so si prav tako želeli vrniti v dobre gostilne, to prepoznali in tako se oddaja zdaj seli tudi na 24 Kitchen. V oddajah boste lahko videli za štedilnikom tudi naslednje gostince: Marka Magajna, Leona Pintariča, Špele Šuc, Tomaža in Yuki Sovdat, Mateja Piška in Vinoda Chandara.

Pri vseh oddajah in receptih se bo zagotovo našla takšna, ki bo prijetno obležala v vašem želodčku. Spodaj vam ponujamo recept, ki ga je Mojca v oddaji pripravila skupaj z Markom Magajna iz restavracije Galerija okusov. 

Ajdetoni in ragu foto: Promocijski material

»AJDETONI« S PIŠEKOVIM RAGUJEM

Galerija okusov, Marko Magajna, Novo Celje
Količina: za 4 osebe

Čas priprave: 50 minut

Sestavine:

Za testenine
300 g ajdove moke
300 g ostre pšenične moke
3 dl vode
5 g soli

Za ragu
400 g piščančjih beder brez kosti in kože
2 čebuli
100 g korenja
100 g gomoljne zelene
100 g stebelne zelene
3 dl belega vina
5 dl piščančje osnove
sol in poper
1 žlica gorčice
mleta dimljena rdeča paprika
kari v prahu
50 g masla
50 g zorjenega sira
peteršilj

Za peno iz dimljene rikote


100 g dimljene rikote
100 g sladke smetane
0,5 dl mleka
sol

Priprava:
1. Ajdetone pripravimo tako, da moki pretresemo v večjo skledo, dodamo segreto vodo in ščepec soli. Mešamo, dokler ne dobimo kompaktne mase, ki jo zgnetemo v voljno testo. Zavijemo ga v kuhinjsko folijo in pustimo 30 minut počivati v hladilniku. Zatem testo narežemo na kocke, velike približno 1 centimeter, in jih skuhamo v osoljeni vodi.
2. Za ragu zeleno očistimo in narežemo na drobne kocke, korenje in čebulo pa nasekljamo. Vso zelenjavo prepražimo v naoljeni ponvi. Ostanke zelenjave (stebla, olupke …) lahko dodamo vodi, v kateri pripravljamo piščančjo osnovo.
3. Piščanca narežemo na kocke in ga začinimo z gorčico, karijem in rdečo dimljeno papriko, solimo ter popramo. Začinjenega popražimo v naoljeni ponvi, vmes pa mu dodamo še vino.
4. Peno pripravimo tako, da dimljeni rikoti primešamo mleko in sladko smetano, solimo ter mešanico prelijemo v sifon pod pritiskom, ki ustvari peno.
5. Na majhnem ognju v večji ponvi združimo ajdetone, piščanca in popraženo zelenjavo, dodamo piščančjo osnovo, maslo in zorjeni sir ter dobro premešamo. Pred postrežbo jed okrasimo s penasto kapico.

 

prejšnji članek
Je Špela Grošelj še samska?
Svet slavnih
Je Špela Grošelj še samska?
naslednji članek
Kulinarika - pomemben pečat turistične destinacije
Kulinarika
Kulinarika - pomemben pečat turistične destinacije