pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Malala se je poročila

10. 11. 2021; 05.00
Avtor: K.M.
2014-12-09T194526Z_228844693_GM1EACA09Q401_RTRMADP_3_NOBEL-PRIZE-PEACE-MALALA

foto: Reuters

Nobelova nagrajenka za mir, pakistanska aktivistka Malala Yousafzai se je v torek poročila na manjši slovesnosti v angleškem Birminghamu.

Aktivistka za pravice šolanja deklic se je z izbrancem Asserjem Malikom udeležila obreda nikah, v katerem se oba strinjata, da se bosta poročila. Gre za prvi korak v islamski poroki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Navdušena sva, da bova skupaj hodila po poti pred nama," je dodala Malala Yousafzai. Ob tem je objavila več fotografij z obreda, ki so ga pripravili doma skupaj z družinama.

Malala Yousafzai se že do mladih nog zavzema za pravico deklic in žensk do šolanja. Prvič je postala znana v svetu, ko je kot enajstletno dekle na blogu britanskega BBC opisovala svoje življenje v pakistanski dolini Svat, kjer so bili dejavni talibani.

Globalni simbol boja za človekove pravice je postala, ko jo je pakistanski taliban 9. oktobra 2012 na šolskem avtobusu ustrelil v glavo zaradi njenega zavzemanja za pravico deklet do izobraževanja. Zdravili so jo v britanskem mestu Birmingham, kamor se je nato preselila njena družina. Kot najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir, ki jo je dobila leta 2014, se še vedno aktivno zavzema za pravice deklet in žensk do izobraževanja. Lani je diplomirala na univerzi v Oxfordu.

prejšnji članek
Marko Vozelj tokrat o starševski ljubezni
Svet slavnih
Marko Vozelj tokrat o starševski ljubezni
naslednji članek
Tako vam ljudje sporočajo, koliko vas cenijo
Zdravje
Tako vam ljudje sporočajo, koliko vas cenijo