favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Leonardo DiCaprio o podnebni krizi

21. 11. 2021; 05.00
Avtor: K.M.
Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio foto: revija zvezde

Ameriški filmski igralec Leonardo DiCaprio je na predpremieri Netflixovega filma Don't Look Up o kometu, ki grozi, da bo uničil življenje na Zemlji, spregovoril o analogiji s podnebno krizo. Po njegovih besedah je režiser Adam McKay v filmu v dve uri strnil vso norost, s katero se ljudje odzivamo nanjo.

DiCaprio in Jennifer Lawrence v temačni satiri igrata astronoma, katerih opozorila o bližajoči se katastrofi naletijo na gluha ušesa v močno strankarsko razdeljenih ZDA, ki jih vodi nesposobna predsednica (igra Meryl Streep).

DiCaprio, ki se je udeležil podnebne konference COP26 v Glasgowu, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP povedal, da je scenarij Adama McKaya rešil skoraj nemogočo nalogo. Nastal je napet film o krizi, ki se razvija skozi stoletje. Dodal je, da je "tako rekoč razvozlal šifro, kako v dve uri strniti vso norost, s katero se ljudje odzivamo na to krizo".

Film v kinematografe prihaja 10. decembra, na Netflixu bo dostopen od božiča. V njem igrajo še Ariana Grande, Cate Blanchett, Mark Rylance in Jonah Hill. McKay, ki se med drugim podpisuje pod filme Nora brata, Velika poteza in Mož iz ozadja, je sicer postal eden najbolj iskanih hollywoodskih režiserjev.

Na recenzije filma zaenkrat po pisanju AFP velja embargo, a prvi odzivi po četrtkovi predpremieri so bili navdušujoči.

DiCaprio je izrazil upanje, da bo film sprožil pogovore, kar bo prisililo zasebni sektor in pristojne k obsežnim spremembam. Ob tem je priznal, da ni preveč optimističen glede sposobnosti človeštva, da reši podnebno krizo, še posebej po vrnitvi iz Glasgowa in tam sprejetih zavezah, ki jih "lahko spremeni naslednja podivjana administracija". Globalni dogovor, ki ga je skoraj 200 držav doseglo po dveh tednih mučnih pogajanj, je sicer razočaral stroko.

Planet ima na voljo "tako omejeno količino časa in tako velike stvari bi se morale zgoditi tako hitro," je dejal DiCaprio in opozoril: "Če ne bomo ničesar storili, poznamo izid. Vemo, kakšen bo."

prejšnji članek
Uroš Slak: Oba s Petro gledava na dobrobit sina
Svet slavnih
Uroš Slak: Oba s Petro gledava na dobrobit sina
naslednji članek
6 jesenskih nasvetov, kako do bolj prijetnega in učinkovitega učenja
Zdravje
6 jesenskih nasvetov, kako do bolj prijetnega in učinkovitega učenja