Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa končno na velikem odru

29. 11. 2021; 05.00
Avtor: K.M.
Benjamin Krnetić in Tina Vrbjak

Glavna igralca v tokratni Drami, Benjamin Krnetić in Tina Vrbjak

Uradno premiero drame Figa so si ogledali tudi številni slovenski igralci, manjkal pa ni niti avtor knjižne predloge Goran Vojnović.

V soboto, 27. novembra, je na Velikem odru SNG Drama Ljubljana potekala slavnostna premiera drame Figa Gorana Vojnovića v režiji Luke Martina Škofa. Tretji v vrsti izjemno uspešnih in večkrat nagrajenih romanov Gorana Vojnovića obravnava širok razpon tem, ki ponujajo kompleksen vpogled v zgodovinske in družbene okoliščine življenja več generacij družine, razpršene po kulturno in politično prepišnem Balkanu. Avtori­­­ca dramatizacije je Simona Hamer, odrsko priredbo pa so ustvarili režiser Luka Martin Škof in igralci.

Goran Vojnović je za igro čestital Tini Vrbnjak (ki je upodobila Anjo Černjak) in Benjaminu Krnetiću foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Zvezdana Mlakar in Benjamin Krnetić foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Janez Škof, Petra Govc, Goran Vojnović, Uroš Fürst foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

V uprizoritvi igrajo Benjamin Krnetić, Tina Vrbnjak, Pia Zemljič, Uroš Fürst, Janez Škof, Maja Sever, Boris Mihalj, Saša Mihelčič, Petra Govc, Vojko Zidar, Valter Dragan in Zvezdana Mlakar. Vloge v videoposnetkih so odigrali Saša Tabaković, Sabina Kogovšek, Eva Jesenovec in Vid Kozelj.

Slavnostne premiere so se v soboto udeležili tudi številni drugi slovenski igralci, gledališki ustvarjalci in družinski člani ustvarjalcev predstave. Manjkal pa ni niti avtor knjižne predloge, Goran Vojnović. 

Svojo mamo Zvezdano Mlakar sta prišla s prijateljem pogledat sinova Lan in Maj. foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Igralci Bojan Emeršič, Mia Skrbinac in Timon Šturbej so bili zelo prešerne volje. foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Uroš Fürst in Goran Vojnović foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

O zgodbi: 

V romanu in uprizoritvi Figa je rdeča nit in sprožilec zgodbe izguba. 33-letni osrednji junak in pripovedovalec Jadran Dizdar (Benjamin Krnetić) se ob nenadni smrti dedka Aleksandra (Janez Škof), za katero sumi, da je v resnici samomor, poda na pot raziskovanja družinske zgodovine. Ženeta ga želja in potreba po osmišljanju in prevrednotenju spominov ter lastne benigne sedanjosti. Figa tako skozi fragmentarno strukturo razgalja izbris Jadranovega očeta Safeta (Uroš Fürst) iz registra stalnega prebivalstva Slovenije, demenco babice Jane (Maja Sever) in Aleksandrovo (Janez Škof) spopadanje z izgubo žene, soočanje mame Vesne (Pia Zemljič) z moževim nenadnim odhodom, Jadranov (Benjamin Krnetić) konformizem in izgubljene ideale, Anjin (Tina Vrbnjak) privilegirani družinski pedigre in bivanjsko izgubljenost ... S ponovnim premišljanjem in dopolnjevanjem vrzeli Jadran v družinski spominski banki osvetljuje ravnanje svojih prednikov, poskuša razumeti njihovo ravnanje in strahove ter (prostovoljne) odhode ljudi, ki so mu ljubi.

Figa

Figa foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Ustvarjalci so bili po treh urah igranja z enim odmorom sicer utrujeni, a zelo veseli, da je občinstvo ves čas pozorno spremljalo dogajanje na odru in na platnu.

Ustvarjalci so bili po treh urah igranja z enim odmorom sicer utrujeni, a zelo veseli, da je občinstvo ves čas pozorno spremljalo dogajanje na odru in na platnu. foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Drama

Drama foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

Igralski ansambel

Igralski ansambel foto: Katja Kodba / SNG Drama Ljubljana

prejšnji članek
Exatlon: Se bo Eva Peternelj lahko vrnila v tekmovanje?
Moda&Lepota
Exatlon: Se bo Eva Peternelj lahko vrnila v tekmovanje?
naslednji članek
Znake strdkov večkrat zamenjamo za poškodbe
Zdravje
Znake strdkov večkrat zamenjamo za poškodbe
#obraziavenija
obraziavenija