Svet slavnih
 

Ana Žontar Kristanc prisega na tradicionalno

23. 12. 2021; 21.00
Avtor: C.U.
Ana Žontar Kristanc

Ana Žontar Kristanc foto: Promocijski material

Ana pravi, da za božični večer pripravlja klasiko. »Prisegam na klasično večerjo in tradicionalne jedi, ki jih zaključimo s slaščicami, med katerimi so seveda tudi piškoti.«

Prazniki so tik pred vrati in prav je, da zadiši po dobrotah, ki jih bomo postregli na praznično okrašeni mizi. Med božičnimi jedmi imajo svoje posebno mesto slaščice. Če jih pripravljamo skupaj z otroki, imajo še poseben pomen in združujejo ter povezujejo družino v pripravi na božično in novoletno večerjo. Recept za NIVEA božične piškote je pripravila znana kulinarična mojstrica Ana Žontar Kristanc. Recept za piškote pa bomo zaupali tudi vam.

Ana prisega na tradicionalno

Ana pravi, da za božični večer pripravlja klasiko. »Prisegam na klasično večerjo in tradicionalne jedi, ki jih zaključimo s slaščicami, med katerimi so seveda tudi piškoti. Rada pripravljam piškote, pri katerih mi pomagata moja sinova, ki sta moja prva pomočnika. Ko vidita, kaj nam je uspelo narediti, znata še bolj spoštovati hrano, ki jo damo na mizo.«

Tudi pri slaščicah se Ana drži preverjenih receptov, tako da so za njihovo praznično mizo medvedove šapke z domačo marmelado in rumove kroglice.

»Te pripravljam vsako leto in se jim ne morem upreti. Pa še krasno se dajo delati skupaj z otroki. Medvedove šapke so iz moje sladke kuharice Sladka Anina kuhinja, rumove kroglice pa iz kuharice Anina kuhinja za nenapovedane goste.«

Za NIVEA božične piškote je Ana izbrala sestavine, ki jih rada uporablja in ve, da gredo lepo skupaj. »Lešniki in bela čokolada sta odlična kombinacija, zato imajo piškoti čudovito aromo in okus. Prav tako sem gledala na to, da se dajo piškoti enostavno pripraviti, pri čemer sem mislila na otroke, ki so tako radi naši asistenti. S prelivom, ki je v belih in modrih barvah, kot klasična NIVEA modra škatlica s kremo, pa pustimo otrokom, da izživijo svojo domišljijo.«

Hrustljavi NIVEA božični piškoti foto: Promocijski material

Hrustljavi NIVEA božični piškoti foto: Promocijski material

NIVEA božični piškoti po receptu Ane Žontar Kristanc

Sestavine:
1 jajce
115 gramov masla ali margarine sobne temperature
175 gramov bele moke
1/2 čajne žličke sode bikarbone
1/3 čajne žličke soli
110 gramov svetlo rjavega sladkorja (ali belega)
10–15 gramov vaniljevega sladkorja
160 gramov belih čokoladnih kapljic
160 gramov grobo narezanih lešnikov + dodatno za okras po vrhu

Preliv:
200 gramov bele čokolade za okras – polovico obarvamo z modrim jedilnim barvilom

Opis priprave:

  • Moko, sodo in sol premešamo. Sladkor in vaniljev sladkor zmešamo.
  • V kozarec najprej razporedimo moknato mešanico. Nato dodamo belo čokoladne kapljice, nadaljujemo s sladkorjema in zaključimo z lešniki.
  • V posodi zmešamo maslo sobne temperature. Dodamo mu jajce. Na hitro zmešamo, nato pa stresemo celoten kozarček in premešamo le toliko, da se sestavine povežejo.
  • Postavimo v hladilnik za 1–2 ure.
  • Nato oblikujemo kroglice zmesi v velikosti oreha, ki jih z rokami sploščimo v plošček. Položimo jih na papir za peko in po vrhu potresemo malo grobo narezanih lešnikov, in jih z rokami pritrdimo v zmes.
  • Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 10 minut. Dobro ohladimo, nato pa okrasimo s stopljeno belo in obarvano modro čokolado.
  • Naj vam piškoti dobro uspejo in pričarajo čudovit božični in silvestrski večer. NIVEA pa vsem vošči srečno in prijazno novo leto!
prejšnji članek
Horoskop: Čas je, da spustite vse zamere
Horoskop
Horoskop: Čas je, da spustite vse zamere
naslednji članek
Slovenski gledalci obožujete Jurija Zrneca z ekipo
Moda&Lepota
Slovenski gledalci obožujete Jurija Zrneca z ekipo

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.