robert golob bobo6 Svet24.si

Robert Golob: "Začnimo delovati za skupnost, ...

london, ljudje Svet24.si

Prvi v Evropi ukinjajo covidno potrdilo, maske ne ...

koronavirus, danska Svet24.si

Pri omikronu je tveganje za hospitalizacijo za 36 ...

tonin novak pl Reporter.si

Razkrivamo: skrivni posvet NSi, na katerem so ...

635640890416521334_damjan_zugelj Necenzurirano

Izbrancu SDS bi dali v roke največjo bazo ...

Veliki rdeči pes Clifford v Koloseju Njena.si

Hči Petra Polesa v glavni vlogi

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Lepotice in geniji: Bil sem brezdomec, učil sem se ob sveči
| V.M.

Lepotice in geniji: Bil sem brezdomec, učil sem se ob sveči

Karlo Maximillian Vuković, Nova TV

Karlo, ki ga lahko spremljate v hrvaškem šovu Lepotice in geniji, je bil že poprej znan obraz na zagrebških ulicah. Ko so ga poklicali za sodelovanje v resničnostni oddaji je bil prepričan, da gre za šalo. Preverite, kako žalostno zgodbo ima za seboj …

Karlo Maximillian Vuković je nekoč živel precej boemsko življenje. Kot je razkril v intervjujih za hrvaške medije, je pri 21-letih po spletu okoliščin pristal na ulici, kjer pa se ni prepustil usodi in čakal na boljši jutri. Kljub brezdomstvu je namreč študiral in uspešno opravljal izpite. Profesorji sprva o njegovi situaciji niso bili seznanjeni, sam pa razmer tudi ni izpostavljal, saj ni želel pomilovanja, hkrati pa se je izogibal temu, da bi bil komu v breme. Kasneje je njegova zgodba vseeno odjeknila v medijih, na kar pa se 26-letnik danes ne ozira preveč.

Foto: Nova TV - Karlo Maximillian Vuković in Helena Špiljarić

»Živel sem na podstrešju razpadajoče hiše, tam sem si za silo uredil prostor. Živel sem brez elektrike, vodo pa sem dobival v bližnji restavraciji. Imel sem svoj mir, to mi je bilo najbolj pomembno. Bral in učil sem se v soju sveče, zvečer pa sem si za nekaj kun privoščil lepinjo s pekočo omako. Zelo imam rad pekočo hrano,« se spominja težkega obdobja mladenič z vzdevkom Pitagora, ki poudarja, da je po prestani preizkušnji veliko močnejši, čeprav priznava, da mu resnično ni bilo lahko. Da je  konec dneva prišel do hrane, je zbiral steklenice, če ni šlo drugače, pa je tudi prosjačil. Pred bivanjem v razpadajoči hiši je bilo njegovo življenje še posebej trnovo, ne le, da mu je od lakote pogosto krulilo v želodcu, najtežje je bilo, ker je spal na klopi v parku, na parkiriščih, v garažah in vagonih.

Foto: Nova TV - Karlo Maximillian Vuković

»Gospa Iva, vodja zavetišča, je izvedela za mojo težko usodo in moje življenjske želje. Uspelo ji je, da so me namestili v študentski dom,« je pojasnil Karlo, ki je tako zapustil podstrešje razpodajoče hiše in končno zaživel čkoveku dostojno življenje.

Kaj pa se je z njim dogajalo kasneje? Karlo je po šovu opravljal delo v skladišču in stremel k cilju, da bo nekoč postal profesor. To je tudi razlog, da se je vpisal na študij sociologije in filozofije...