ukrajinski vojak Svet24.si

Na Putinovi televiziji spregovoril o ruskem ...

balkon Svet24.si

Mlada družina iz okolice Celja bi zaradi napake ...

sds Necenzurirano

To so financerji SDS iz državnega gospodarstva

DRU20220509_6ZZ4410 Reporter.si

Reporter se mi včasih zdi celo boljši od Mladine...

arlington police Ekipa24.si

Policija brez milosti do Luke Dončića! Poglejte,...

Nika Zorjan Njena.si

Poročna pravljica Nike Zorjan

luka doncic Ekipa24.si

Srbi so Luki Dončiću pripisali, da igra kot ...

Zgodba zakoncev Hribar predstavljena tudi v Ljubljani
| K.M.

Zgodba zakoncev Hribar predstavljena tudi v Ljubljani

Vladimir Vlaškalić, Daniel Jeschm, Blaž Dolenc, Nataša Matjašec Rošker in Milan Marić, Marko Vavpotič/M24

Včeraj je v Ljubljani potekala premiera odrske uprizoritve romana Draga Jančarja To noč sem jo videl. Gre za rezultat avtorjevega preučevanja medvojnega gradiva in se delno nanaša na življenje zakoncev Hribar, zadnjih lastnikov gradu Strmol na Gorenjskem.

Tudi ljubljanski ljubitelji kakovostnega gledališča so te dni prišli na svoj račun, saj je ljubljansko premiero doživela drama To noč sem jo videl, ki jo je za odre priredil in režiral Janez Pipan, osredotoča pa se na najbolj bogate in situacijsko zanimive dele romana, ki je izšel leta 2010. Pet let preden so uradno našli okostje zakoncev Hribar, katerih zgodba je osnova za družbeni roman, za katero je Jančar dobil nagrado kersnik in nagrado kersink za roman desetletja.

Foto: Marko Vavpotič/M24 - Nataša Matjašec Rošker je navdušila v vlogi Veronike.

Predstava, ki traja 4 ure in ima 2 odmora, je nastala v koprodukciji med slovenskim narodnim gledališčem Maribor, dunajskim Burgteatrom (pod vodstvom Martina Kušeja), srbskim Jugoslovenskim dramskim pozorištem ter Cankarjevim domom. Gre za enega najambicioznejših umetniških projektov v zgodovini samostojne Slovenije, tako na predpremieri in premieri v Cankarjev domu pa si je igralski ansambel z režiserjem Janezom Pipanom upravičeno zaslužil stoječe ovacije in bučen aplavz. 

Foto: Marko Vavpotič/M24 - To noč sem jo videl

V igri, v kateri je v osrčje sicer postavljen lik Veronike Zarnik, ki jo je odlično upodobila Nataša Matjašec Rošker, najbolj izstopajo trije glavni pripovedovalci. Eden izmed najbolj perspektivnih srbskih igralcev Milan Marić, ki upodablja Stevana Raovanović, nemški igralec Daniel Jesch, ki upodablja oficirja in zdravnika Horsta Hubmayerja in Vladimir Vlaškalić, ki upodablja odraslega Jeranka. Vsi trije s svoje like upodobili z neverjetno strastjo in v gledalcih vzbudili tisto nemoč njihovih likov, tako čustveno nemoč kot tudi nemoč v dejanju v času druge svetovne vojne. Opozoriti je potrebno tudi na močno interpretacijo igralke Mateje Pucko, ki upodablja Joži, gospodinjo na gradu, kjer sta živela zakonca Zarnik, in tisto, ki je najverjetneje vedela največ o celotnem dogajanju. 

Čeprav zakonca Hribar v knjižni predlogi prestavljata osnovo za zgodbo, je v odrski uprizoritvi v subtilnih prispodobah upodobljenih kar nekaj dokazanih podrobnosti njunih življenj, predvsem pa situacija, ki se je v času druge vojne dotaknila vseh stanov na našem področju. Tako gre tako v knjigi kot v odrski uprizoritvi za zgodbo, ki bi si jo v današnjih časih morali ogledati, ali pa jo prebrati, vsi. Zakaj? Da si vsak posameznik v današnjem času in današnji situaciji nadgradi kolektivni spomin, ne glede na zgodovino gledalca ali bralca ter njegove družine, ter vsaj skozi kulturo spozna tegobe, zaradi nemoči, ki so jih ljudje doživljali v obdobju med vojnama in po drugi svetovni vojni. 

Ljubljanske predpremiere in premiere, predstava bo v Cankarjevem domu sicer na sporedu še vsak dan od ponedeljka do petka, a so predstave načeloma vse razprodane, so se udeležili tudi številni znani obrazi iz sveta politike, gledališča in filma ter številni drugi ljubitelji kakovostnega gledališča. 

Več pa v spodnji fotogaleriji: