stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843
Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več biti ustavni sodnik

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenski vloger z ledenikom prepotoval kar 11.560 kilometrov

3. 2. 2022; 08.00
Avtor: C.U.
Jernej Damjan

Jernej Damjan, novi ambasador Misije ledenik, v avli hotela pred hladilno vitrino, kjer bo Toli prehajal v vodo foto: Promocijski material

Ciril Komotar se je že vrnil v Slovenijo, košček triglavskega ledenika pa je uspešno pristal na prizorišču zimskih olimpijskih iger.

Ledeni košček iz srca kraljestva Zlatoroga je v soboto, 22. januarja 2022, priletel na mednarodno letališče v Pekingu v t. i. olimpijski mehurček. Ekipa blagovne znamke Laško in predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS) zdaj pripravljajo vse potrebno za izvedbo posebnega dogodka v olimpijski vasi Zhangjiakou. Pred Tolijem je najbolj sporočilno dejanje – v prihajajočih dneh se bo pred očmi globalne olimpijske javnosti stalil v ledeniško vodo. Ledeniški košček bo 4. februarja 2022 postavljen v posebno hladilno vitrino, kjer bo v umetnih okoliščinah ponazarjal simbolno taljenje svetovnih ledenikov. Malo nad lediščem bo Toli prehajal v vodo in se počasi stekal s posebnega kristalnega podesta v kristalno posodo Steklarne Rogaška. Steklarna Rogaška, sicer pridruženi član projekta Misija: Triglavski ledenik v Peking, je za potrebe projekta pripravil omejeno število kristalnih dekanterjev, v katere bo prelita staljena ledeniška voda. 

Kljub nepričakovanemu zapletu s hladilnikom Toli ostal zamrznjen

Toli se je v soboto, 22. januarja, vkrcal na letalo na ruskem letališču v Irkutsku. Predstavniki OKS, ki so v četrtek, 27. januarja, prevzeli zamrzovalni transportni zaboj, so opazili, da je le-ta potoval brez priključka na elektriko kar 5 dni. Zaboj je na Kitajsko pripotoval izključen, a slovenski ledenik je v trdnem agregatnem stanju kljuboval tudi temu izzivu.

Pred vkrcanjem na letalo je Toli z ekipo Studia Peking pod vodstvom Cirila Komotarja prepotoval dobrih 11.560 kilometrov. Zaradi zaostrenih pogojev za vstop ljudi in tovora na prizorišče ZOI Peking 2022 so se člani ekipe z delčkom ledenika razšli v ruskem Irkutsku. Člani ekipe so zadnjo postojanko in sloves od ledenika simbolno obeležili na zaledeneli površini Bajkalskega jezera. Ekipa je najbolj vzhodno točko potovanja dosegla na enem od 22 otokov jezera, kamor so se pripeljali s posebnim prevozom. Jezero, čez katerega v zimskih mesecih po posebnih cestah vozijo avtomobili, so člani Studia Peking prečili z ledenikom, s tem pa dodali še en zanimiv spomin celotni misiji v Peking.

prejšnji članek
Maluma in Lopezova izdala nov duet
Kultura
Maluma in Lopezova izdala nov duet
naslednji članek
Lea Sirk navdušila s fotografijo s partnerjem
Svet slavnih
Lea Sirk navdušila s fotografijo s partnerjem
#nasazenazenska
nasazenazenska