Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

To sta zmagovalca Sanrema in italijanska predstavnika na pesmi Evrovizije

6. 2. 2022; 11.44
Avtor: K.M.
Sanremo

Mahmood in Blanco foto: Profimedia

Italijani so včeraj dobilo letošnja zmagovalca legendarnega glasbenega izbora Sanremo. Po letu 2019 je spet slavil pevec italijansko-egiptovskih korenin Mahmood, ki je tokrat nastopil v duetu z mladim Blancom.

V San Remu so v soboto zvečer razglasili zmagovalce znamenitega festivala italijanske popevke. Na 72. izvedbi je slavil duet Mahmood & Blanco s skladbo Brividi (Mrzlica). Druga je Elisa s skladbo O forse sei tu (Ali pa si morda ti), tretji pa legendarni Gianni Morandi, ki je zapel Apri tutte le porte (Odpri vsa vrata). Mohmood je slavil že leta 2019 s pesmijo Soldi, s katero je za 16 točk izgubil končno zmago na Evroviziji. Zmagovalci festivala namreč postanejo tudi italijanski predstavniki na izboru za pesem Evrovizije, če se samemu nastopu seveda ne odpovesta. 

Takrat je na Evroviziji sicer slavil Nizozemec Duncan Laurence s pesmijo Arcade, ki je postala svetovna uspešnica. Podobno se je zgodilo tudi z lanskoletno zmagovalno pesmijo italijanske zasedbe Måneskin (Zitti e buoni). 

Glasbeno tekmovanje pa je le del spektakla, ki se je z leti usidral kot del italijanske pop kulture. O priljubljenosti Sanrema, ki ne gre nikoli iz mode, priča tudi udeležba nekaterih velikanov italijanske popevke, kot sta tretjeuvrščeni Gianni Morandi in Massimo Ranieri. Pri 82. letih se je v glasbene boje podala tudi Iva Zanicchi, ki je na Sanremu slavila trikrat. Med favorite je sodila tudi drugouvrščena Tržačanka Elisa. Tudi ona je na Sanremu že slavila, in sicer leta 2001 s skladbo Luce.

Izjemno zanimanje javnosti vsako leto poleg tekmovalcev zbudijo tudi gostje. Uvodni večer se je voditelju Amadeusu pridružila igralka Ornella Muti, v sredo pa pevka Laura Pausini, ki jo je prav Sanremo pred skoraj 30 leti izstrelil med zvezde.

Måneskin foto: EBU / ANDRES PUTTING

Prav Laura Pausini bo poleg glasbenika Mike in voditelja Alessandra Cattelana vodila letošnjo Evrovizijo maja v Torinu. Italija si je priborila organizacijo tekmovanja po lanski zmagi skupine Måneskin, ki je pred tem slavila na Sanremu.

prejšnji članek
Nešplje - pozabljen sadež starih slovenskih sadovnjakov
Zdravje
Nešplje - pozabljen sadež starih slovenskih sadovnjakov
naslednji članek
Nina Grilc po smrti moža: Marko je bil polovica mene, moj najboljši prijatelj
Svet slavnih
Nina Grilc po smrti moža: Marko je bil polovica mene, moj najboljši prijatelj