stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Delovna akcija: Kdo je v resnici Mikica?

11. 4. 2022; 07.00
Avtor: V.M.
delovna-akcija

Mikica foto: VOYO

Mikica ni zgolj ostarela ženica, ki ji je življenje spodneslo tla pod nogami. Mikica je ženska z velikim srcem, ki je prostovoljno in nesebično pomagala do lepše prihodnosti številnim romskim otrokom.

V tokratni epizodi Delovne akcije smo spoznali 69-letno Mikico, ki ji bo ekipa iz črno belega sveta pregnala sivino in dom napolnila s soncem. Ker je zalogaj prenove prevelik, da bi mojstri zmogli adaptacijo končati v petih dneh, rezultatov njihovega dela še nismo videli, je pa gledalce po Mikičini grenki zgodbi ogrelo razkritje, kdo je pravzaprav sivolasa ženica, ki žalost in bolečino v temni izbi preliva v poezijo.

Nujno jih morate imeti! >>KLIKNITE TUKAJ<<.

Klemen Muzga foto: VOYO

Ko je pred poslopje prenove prihitel Klemen Muzga iz romske skupnosti, se voditeljici Ani nemara ni sanjalo, da ji bo o Mikici zaupal tako pomembno zgodbo. Med klepetom ob skodelici kave ji je namreč pojasnil, da je Mikica pomemben del romske skupnosti, saj je zanje naredila zelo veliko.

»Uvajala je otroke v šolo, pomagala pri ustanovitvi dnevnega centra, kamor otroci pridejo po šoli narediti domačo naloga – veliko staršev jim namreč ne zna pomagati, saj so nepismeni, otroci pa potrebujejo pomoč tako pri nalogah, kot pri učenju. Ona je tudi spodbujala otroke k rednemu šolanju, prej se namreč ni hodilo tako redno v šolo, kot se sedaj,« je pojasnil Klemen in nadaljeval, da je romskim otrokom pomagala prebroditi strah za vključevanje v šolsko okolje.

Mikica bolečino preliva v poezijo. foto: VOYO

Pa ne le prek delovanja v dnevnem centru, pač pa tudi preko prostovoljnega dela v šoli, kjer je delovala v smeri ustvarjanja sožitja med Romi in tako imenovanimi civili. Mikica se je namreč borila proti diskriminaciji, kar pomeni, da se je zanje glasno postavila, hkrati pa si prizadevala, da so zagrabili za učno snov in se naučili, kar je bilo potrebno. Skozi svoje srčno delovanje je pomembno vplivala na to, da se je mladina kljub velikim razlikam naučila bivanja v sožitju.

Mikica foto: VOYO

»Ona je srce in duša. Takšnega človeka, ki se tako zavzema za druge ljudi, kot se ona, težko najdeš. Jaz mislim, da si je tole, kar zdajle delate vi, resnično zaslužila,« je ob koncu strnil misli Klemen, mi pa že komaj čakamo prihodnjo nedeljo, ko bomo videli, kako ji je ekipa Delovne akcije na lica naslikala sonce, mir in srečo.

Ana Praznik in Klemen Muzga foto: VOYO

Mikica s hčerko in vnukinjo. foto: VOYO

prejšnji članek
Poroka na prvi pogled: Aleksander vajen kamere in nastopanja
Resničnostni šovi
Poroka na prvi pogled: Aleksander vajen kamere in nastopanja
naslednji članek
Špela Grošelj razkrila veselo novico
Svet slavnih
Špela Grošelj razkrila veselo novico