Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Evrovizija: Jutri odločilen dan za LPS

9. 5. 2022; 12.00
Avtor: K.M.
EMA 2022

Zmagovalci LPS foto: Mediaspeed

Torino bo 10., 12. in 14. maja gostil tri večere 66. izbora za Pesem Evrovizije, na katerem se bo za zmago potegovalo 40 držav. Slovenski predstavniki bodo na polfinalnem odru nastopili že jutri.

Slovenska evrovizijska delegacija se je v evrovizijski Torino odpravila v petek, 29. aprila, za njimi pa sta že dve samostojni vaji. »Zelo se veselimo nastopa pred tako številno publiko. Dali bomo vse od sebe, upali na čim boljšo uvrstitev, zagotovo pa bomo imeli na to izkušnjo lepe spomine,« sporočajo člani zasedbe LPS.

LPS foto: EBU / Andres Putting

V prvem predizboru v torek, 10. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki sedemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Albanija, Latvija, Litva, Švica, Slovenija, Ukrajina, Bolgarija, Nizozemska, Moldavija, Portugalska, Hrvaška, Danska, Avstrija, Islandija, Grčija, Norveška in Armenija. V prvem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. Neposredni prenos boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in rtvslo.si.

Rusija zaradi vojne v Ukrajini izključena s 66. tekmovanja za pesem Evrovizije

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je dan po napadu ruske vojske na Ukrajino 25. februarja sporočila, da Rusija ne bo smela sodelovati na letošnji Evroviziji. Odločitev za izključitev Rusije je temeljila na zaskrbljenosti organizatorjev, da sodelovanje Rusije ne bo dobro vplivalo na ugled tekmovanja. Državljani Rusije tudi ne bodo smeli glasovati za najljubšo pesem. "Ostajamo zavezani zaščiti vrednot kulturnega tekmovanja, ki spodbuja mednarodno izmenjavo in razumevanje, združuje občinstva, slavi različnost skozi glasbo in na odru združuje Evropo," so takrat zapisali pri EBU.

Ukrajinska skupina Kaluš Orkestra velja za letošnjega favorita

Šestčlanska ukrajinska hip hop skupina Kaluš Orkestra, ki se imenuje po istoimenskem mestu na zahodu Ukrajine, bo tako kot LPS nastopila na prvem polfinalnem večeru. Na evrovizijskem odru bodo nastopili s pesmijo Stefanija takoj za slovenskimi predstavniki.

Kaluš Orkestra z različnimi ljudskimi inštrumenti združuje etnične motive s sodobnimi zvoki. Kaluš je tudi rojstno mesto člana skupine, raperja Olega Psjuka. Pesem Stefanija je poklon njegovi mami. Ta je pesem prvič slišala, ko je skupina tekmovala v ukrajinski oddaji za evrovizijski izbor Vidbir. Na njemu je sicer bila prvotno za ukrajinsko predstavnico izbrana ukrajinska raperka Alina Paš, a je odstopila od nastopa, ko se je znašla pod drobnogledom zaradi obiska Krima leto potem, ko si ga je leta 2014 priključila Rusija.

prejšnji članek
Tedenski horoskop: sproščenost bo nujna
Horoskop
Tedenski horoskop: sproščenost bo nujna
naslednji članek
Sanjski moški: Ljubezni z izbranko je že konec
Resničnostni šovi
Sanjski moški: Ljubezni z izbranko je že konec