palestina
Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Spomin na nesrečno Judy Garland

10. 6. 2022; 08.00
Avtor: STA
Judy Garland

Judy Garland foto: Profimedia

Mineva 100 let od rojstva ameriške igralke in pevke Judy Garland, ki je zaslovela po vsem svetu z vlogo Doroteje v filmu Čarovnik iz Oza iz leta 1939, v katerem je zapela pesem Over the Rainbow. Kljub sijajni igralski karieri pa ni bila srečna. V primežu več odvisnosti si je v 47. letu starosti vzela življenje.

Judy Garland se je kot Frances Ethel Gumm rodila 10. junija 1922 v Grand Rapidsu v ameriški zvezni državi Minnesota. Njen oče je bil igralec in s tremi leti je prvič stopila na gledališki oder. Pozneje je nastopala s sestrami v skupini The Gumm Sisters oziroma The Garland Sisters. V petih zakonih so se ji rodili trije otroci, med njimi tudi mednarodno prepoznavna diva Liza Minnelli.

Že pri 13 letih je začela igrati v filmskih muzikalih in komedijah, zaslovela pa je z vlogo Doroteje v filmu Čarovnik iz Oza. V 45 let dolgi karieri je zaigrala v skoraj 40 filmih, kot so Srečajva se v St. Louisu, Velikonočna parada, Zvezda je rojena in Sojenje v Nürnbergu.

Posnela je tudi nekaj glasbenih albumov in kot pevka nastopala na turnejah po Evropi in ZDA.

Judy Garland foto: PROFIMEDIA

Po dolgoletni uspešni karieri je zapadla v hudo osebno krizo. Škandali, konflikti v osebnih odnosih, tudi s partnerji, ki so botrovali petim neuspelim zakonom, so jo sesuli. Pod vplivom različnih substanc je večkrat skušala storiti samomor. Umrla je zaradi prevelikega odmerka uspaval 22. junija leta 1969 v starosti 47 let.

Prav njeno zadnje leto, ko je bila psihično strta in fizično izžeta - med drugim je bila v nenehnem v sporu z menedžerjem, imela je finančne težave, v tem času pa je spoznala tudi svojega petega moža, glasbenika Mickeyja Deansa - je predstavljeno v filmu z naslovom Judy. V biografski drami v režiji Ruperta Goolda je v vlogi zvezdnice nastopila Renee Zellweger, ki je bila zanjo nominirana za oskarja.

Judy Garland foto: PROFIMEDIA

prejšnji članek
Kaj se skriva za Lidijinim nenavadnim vedenjem?
Resničnostni šovi
Kaj se skriva za Lidijinim nenavadnim vedenjem?
naslednji članek
Deželak Junak zbral 924.116,75 evrov za počitnice otrok
Svet slavnih
Deželak Junak zbral 924.116,75 evrov za počitnice otrok
#nasazenazenska
nasazenazenska