Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Pevka Raiven močno presenetila s to novostjo

21. 6. 2022; 09.00
Avtor: P.R.
sara briski 55_01

Raiven bo združila svoje znanje iz elektronske glasbe in opere foto: m24

Javnosti predstavlja popolnoma nov koncept, elektro-operni projekt.

Raiven kot glasbena alkimistka preobraža gracioznost opere v estetiko elektropopa. Za mezzosopranistko, avtorico in harfistko Habanera predstavlja novo smer izražanja, v kateri je spojila obe svoji veliki ljubezni: do elektropopa in opernega petja. V Habanero je tako vkomponirala markantne ritme iz avtorske skladbe KAOS s kratkometražnega albuma REM, z njo se je predstavila na izboru EMA 2019.

"Z mojima godalcema Luko in Žanom Beljanom, ki me že nekaj časa spremljata na odru, smo na začetku leta v roku dveh mesecev priredili 12 opernih arij, ki smo jih marca tudi izvedli na odru. Z idejo o združitvi opere in popa sem se poigravala že par let, ampak se do letos nisem opogumila. Vedela sem, da tak projekt zahteva ogromno eksperimentiranja in kreativnosti. Malo sem se celo bala, da bi bile priredbe osladne in starikave, kar se pri takem crossover žanru po mojem mnenju hitro lahko zgodi. Vsem trem nam je bilo najbolj pomembno, da Habanero povlečemo iz 19. stoletja in jo preoblečemo v sodoben zvok, ki bo pritegnil mlajše poslušalce. Sama sem priredila večino linij in harmonske podlage, za produkcijo pesmi je ob upoštevanju mojih smernic poskrbel Luka, veliko linij in zvokovnih idej pa je prispeval tudi Žan," je o ustvarjalnem poteku dejala Raiven.

Raiven foto: Tjaša Barbo


Aktualizacija Habanere je tako nov umetniški mejnik v opusu Raiven, ki je s pomočjo režiserke Tjaše Barbo dobila tudi vizualno spremljavo v obliki besedilnega videospota.

Raiven je v letošnje poletje zakorakala z nastopom v razprodanih Križankah v okviru praznika Vala 202 Dan 202 s skladbo Zažarim. Naslednji večer je v vlogi mezzosopranistke na Kongresnem trgu požela stoječe ovacije na otvoritvenem koncertu 34. mednarodnega festivala Imago Sloveniae in Poletja v stari Ljubljani, kjer je izvedla arije in duete ob boku Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.



Prav opera je zaznamovala njeno prvo polovico leta. Akademsko izobražena glasbenica je aprila odpela naslovno vlogo v Händlovi operi Agrippina v Cankarjevem domu pod umetniškim vodstvom Egona Mihajlovića in v režiji Rocca Rappla. V istem mesecu je prav tako pela na sklepnem koncertu Opernfest Prague v Vinohrady teatru v Pragi pod vodstvom umetniškega direktorja praške opere, maestra Jaroslava Kyzlinka. Teden za tem je z orkestrom albanske opere v Tirani zapela na opernem festivalu Marie Kraja pod taktirko maestra Martina Andrea.

prejšnji članek
Lidija imela zaradi šova težave z moškimi
Resničnostni šovi
Lidija imela zaradi šova težave z moškimi
naslednji članek
Kaj se danes dogaja s skupino Colonia?
Svet slavnih
Kaj se danes dogaja s skupino Colonia?