pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Igralka Iva Bagola morala med dopustom nujno na cepljenje

21. 7. 2022; 10.55
Avtor: K.M.
Iva Krajnc Bagola, Aljoša Bagola

Iva Krajnc Bagola, Aljoša Bagola foto: Marko Vavpotič/M24

Zakonca Aljoša in Iva Bagola zadnje dni dopustujeta v Grčiji, kjer pa se je slovenski igralki pripetila manjša nevšečnost.

Slovenski kerativec in avtor je na družbenem omrežju razkril, da je njegova žena, igralka Iva Krajnc Bagola v morju stopila na zarjavelo železno konico. Zaradi tega je hitro odšla na preventivno cepljenje proti tetanusu. Proti tetanusu smo bili sicer v Sloveniji cepljeni, a je vnovično cepljenje ob takšni poškodbi, bakterija, ki ga povzroča, se nahaja na gnojeni zemlji, okužimo pa se tudi preko globljih vbodnih ran, če stopimo recimo na žebelj, skorajda obvezno, če je od zadnjega odmerka cepljenja minilo več kot 10 let. 

Tetanus v vsakem primeru predstavlja nujno stanje, ki zahteva obravnavo v bolnišnici. Prvi simptomi tetanusa se običajno pojavijo od pet do deset dni po okužbi. Najpogosteje se najprej pojavi otrdelost čeljusti s krči v žvekalnih mišicah. Sledijo težave pri požiranju, krč glasilk in mišic sapnika, glavobol in zvišana telesna temperatura, refleksi so močno okrepljeni. Ob poškodbi, pri kateri bi lahko prišlo do okužbe s tetanusom, se zato čim prej odpravimo na urgenco, kjer bodo rano ustrezno očistili in poskrbeli, da glede na naš cepilni status prejmemo ustrezna zdravila in cepiva, kar je Iva tudi storila. Zvečer pa je z družbo in možem že uživala na pravi grški zabavi. 

prejšnji članek
Za Metko Albreht se je na dopustu ustavil čas
Svet slavnih
Za Metko Albreht se je na dopustu ustavil čas
naslednji članek
Slovenski režiser nudi zatočišče osebam iz požarno ogroženega območja
Svet slavnih
Slovenski režiser nudi zatočišče osebam iz požarno ogroženega območja