zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Goran Vojnović zajadral v otroško literaturo

6. 10. 2022; 08.00
Avtor: K.M.
Goran Vojnović

Goran Vojnović foto: M24

Priznan literarni in filmski ustvarjalec je javnosti predstavil svojo prvo slikanico.

Sinica in taščica je prvo delo za otroke priznanega literarnega in filmskega ustvarjalca Gorana Vojnovića. Na predstavitvi je skupaj z urednico in ilustratorko Polono Lovšin spregovoril o njenem nastanku in predpripravah nanjo. Irena Matko Lukan je povedala, da ga je k pisanju otroške knjige spodbudila že pred desetimi leti, a jo je prijazno zavrnil. Vojnović jo je dopolnil, da je povabilo tedaj sicer zavrnil, a je začel hkrati z njim razmišljati, da bo mogoče nekega dne res nekaj napisal za otroke.

Kot se je pošalil, je kmalu dobil priložnost, ko je to povabilo, ki je bilo bolj zahteva, prejel od svojih otrok. Glasilo se je, "da bi bil že čas, da poleg knjig s čudnimi naslovi in brez slik, izda tudi 'ta pravo knjigo' s slikami".

Nekaj zgodb je imel že na zalogi, saj si jih je kot oče dvojčkov moral pri njunem uspavanju izmišljevati, ker mu je zmanjkalo rok za knjigo, v času karantene pa je navdih zanje dobil na Barju, kamor je odhajal na sprehode z otroki. Tam so spoznavali veliko ptic, ki nastopajo tudi v pričujoči slikanici. Vse to je združil in stipkal 17 strani, ki so bile deležne otroške cenzure, tako da je na koncu Ireni Matko Lukan na povabilo izpred desetih let poslal 13 strani dolg tekst.

Kot neobičajno je urednica označila tudi povabilo Poloni Lovšin, ki sta jo želeli s Tanjo Komadina pritegniti, a sta se zavedali, da je zelo zaposlena. Nalašč ji nista povedali imena avtorja, le da je priznan ustvarjalec za odrasle in ilustratorka je iz radovednosti prevzela izziv.

prejšnji članek
Exatlon: Teja v bolečinah, a z veselo novico
Resničnostni šovi
Exatlon: Teja v bolečinah, a z veselo novico
naslednji članek
V tem raju je Luka Basi uživa s svojo zaročenko
Svet slavnih
V tem raju je Luka Basi uživa s svojo zaročenko