atene saharski pesek
Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske prašne nevihte

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ali prisluškujejo Hajdinjaku

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Alen Kobilica iskreno o izgubi vida

13. 12. 2022; 07.00
Avtor: PR
Alen Kobilica, Maja Prašnikar

Alen Kobilica, Maja Prašnikar foto: M24

Alen Kobilica je vid po uspešni operaciji izgubil leta 2008.

V sklopu serije pogovorov v Mastercard praznični vasici je omizje Mize za vsakogar gostilo Alena Kobilico in Timoteja Skledarja iz Zveze društev slepih in slabovidnih. Naslednji trije pogovori se bodo odvili že ta teden. V sredo, 14. decembra 2022, ob 14. uri bosta Lia Bordon in Lana Gobec iz Društva Legebitra govorili o izzivih LGBT skupnosti v Sloveniji. V četrtek, 15. decembra 2022, ob 17. uri bosta v pogovoru sodelovali Maja Kuzma Ganić in Zveza društev glugih in naglušnih Slovenije. V petek, 16. decembra, ob 14. uri pa je na sporedu še pogovor s Klaudijo Stare in Sončkom - Zvezda društev za cerebralno paralizo Slovenije.  

Grenki priokus 

Alen Kobilica je sicer znano ime, ki smo ga sprva spoznali kot uspešnega modela, v svetu mode se je namreč uveljavil tako na tujih kot tudi na domačih tleh, danes pa je razpet med strastjo do športa in uspešno poslovno potjo, kjer zastopa lastno blagovno znamko veganskih sladoledov Indy & Pippa.

Alen Kobilica in Nina Gaspari foto: Promocijski material

Leta 2008 se spominja z grenkim priokusom. »Po obisku zdravnice sem izvedel, da imam benigni tumor v sprednjem delu glave,« je povedal. V roku 14 dni od uspešne odstranitve je izgubil vid. Sprva, po mnenju stroke, kot pričakovana kratkotrajna posledica spremembe pritiska v ovojnici, ki je močno vplivala na optična vlakna, a se kasneje izkazala za dolgotrajno izgubo vida. »Vid sicer zavzema 70 % naših možganov, kar posledično pomeni, da ostala čutila niti ne razvijejo svojega polnega potenciala. Kar naenkrat slišiš globino zvoka. In to je tisto, k čemur skozi igro spodbujam tudi svojega sinčka. Da bo dodobra opolnomočil vsa svoja čutila,« je Alen Kobilica iskreno spregovoril o izgubi vida in življenju v zadnjih 14 letih.

Nisi več samostojen

»Težko je sprejeti, da nisi več samostojen,« se je z Alenom strinjal tudi Timotej Skledar, nadobudni športnik v showdownu (namizni tenis za slepe in slabovidne) in aktivni član v Zvezi društev slepih in slabovidnih, kjer na področju fizičnih prilagoditev seznanja ljudi s pripomočki za lajšanje vsakdanjih izzivov, ureja distribucijo le teh, ter z izvedbo seminarjev in tečajev pomaga uporabnikom pri uporabi pripomočkov. »Oslepel sem pri 24 letih zaradi možganskega tumorja,« je povedal.

Težave v javnih ustanovah

Timotej Skledar, Alen Kobilica in Nina Gaspari foto: Promocijski material

»Predstavljajte si, zaprite oči, poskusite nekoga poklicati ali mu napisati sms. Ali pa nekaj povsem samoumevnega, poskusite se obleči, pojdite na sprehod … misija, začni vse od začetka,« opisujeta novo realnost, ob tem pa dodajata: »Največjo težavo predstavljajo javne ustanove in zdravstveni domovi, kjer vhod ni pravilno označen in nima prave luči za slabovidne, kar jim posledično še dodatno zamegli vid. Prav tako črke niso dovolj velike, pot do recepcije pa tudi ni označena.«

So pripomočki, ki lajšajo vsakdan. Na primer palica za slepe, napisi v brajici, a kot pravita, lajšajo le do neke mere. »Palica za slepe je izvrsten pripomoček na mestih, ki jih že dobro poznaš. Težko je zanesljiva tam, kjer si se znašel prvič. Takrat pomagajo vsa ostala čutila, ki so se na račun okvare vida, razvila v tvoje zaveznike,« sta poudarila.

Vidim cilj

Kljub temu, da je na področju prilagoditev za slepe in slabovidne še veliko izzivov, sta se oba gosta pohvalila zakon o osebni asistenci. »To da ti nekdo, ki odgovarja tvojemu načinu življenja in osebnosti, pomaga pri stvareh, ki jih prej nisi mogel početi, je veliko vredno,« sta povedala. »Slepi ljudje smo zelo sposobni – rabimo samo več časa in določene prilagoditve,« je poudaril Timotej, Alen pa dodal, da želi prav to vodilo in pozitivno naravnanost do sveta prenesti naprej. Zato je ustanovil Center Vidim cilj, ki združuje mlade z vsemi vrstami ovir in jim omogoča športno udejstvovanje ter spodbuja njihovo samozavest in pozitivno samopodobo, s katero pogumno zrejo v svet.

prejšnji članek
To je zmagovalec televizijskega šova
Svet slavnih
To je zmagovalec televizijskega šova
naslednji članek
Pevka Regina ima velik razlog za veselje
Svet slavnih
Pevka Regina ima velik razlog za veselje