stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Cene Prevc končal kariero in se posvetil tej dejavnosti

17. 2. 2023; 01.30
Avtor: C.U.
cene prevc 1

Cene Prevc je sodeloval pri polnjenju posebne metliške morde frankinje foto: promocijsko gradivo

Priljubljeni nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc je združil moči z vinsko kletjo Metlika in pripravil prav posebno polnitev modre frankinje.

Rezultat sodelovanja Ceneta Prevca in Vinske kleti Metlika, ki je največja klet v Beli krajini, s 114-letno tradicijo, je modra frankinja Cene Prevc s popolnoma samosvojim, edinstvenim slogom, kakor je tudi Cene. Namenjena je tistim, ki ne izberejo vsake, ampak predvsem izbrane buteljke vina. Cene je ljubitelj rdečih vin, ki jih najraje uživa v prijetni družbi z izvrstno hrano. Ob pokušanju vin v metliški kleti je bil najbolj navdušen nad elegantno, očarljivo, vrhunsko modro frankinjo in tako se je rodila ideja o modri frankinji Cene Prevc. Veseli in ponosni so, da je izbral ravno modro frankinjo, ki je slovenska avtohtona sorta in v Beli krajini dosega izjemno kakovost.

Cene Prevc s svojo modro frankinjo foto: Promocijsko gradivo

Cene Prevc in Eva Štefanič, kraljica metliške črnine foto: Promocijsko gradivo

Kako Cene gleda na sodelovanje? 

"Do sedaj sem bil njihov občasen kupec, sedaj pa imamo skupno vizijo. V športu mi je bila osebna rast, biti danes boljši od sebe kot sem bil dan prej, glavno gonilo. In osebno verjamem, da je to osnova za uspeh na kateremkoli področju. V to stremijo tudi vsi tukaj poleg mene. Del vizije izboljšanja sem postal tudi jaz. Ponuditi smo želeli nekaj več, posebnega, izbranega. Nisem jim dal lahko nalogo pri ideji, s katero želim in želimo peljati skupaj moje ime in ime Vinske kleti Metlika. Pri izbranih trtah smo se našli. Modra frankinja iz izbranih trt je tako buteljka, na katero sem z veseljem dodal svoj podpis," je povedal Cene. 

Kakšna je modra frankinja Cene Prevc?

Vinska klet Metlika foto: Promocijsko gradivo

Po Cenetovim izboru je vino pridelano iz skrbno izbranih trt modre frankinje, ki rastejo na najboljši s soncem obsijani legi v Vidošičih okoli znamenite cerkvice sv. Ane. Dvoletno zorenje vina v hrastovih sodih podarja frankinji prefinjen in bogat karakter. Modra frankinja, ki jo je izbral Cene Prevc je temno rdeče rubinaste barve, polnega okusa, ki takoj nakaže, da gre za uglajeno vrhunsko rdeče vino. Očara s svojo mineralnostjo in sadno cvetico po rdečih sadežih ter nežnim dotikom lesa. Modra frankinja se lepo spaja z jedmi z žara, zorjenim steakom, divjačino, domačim narezkom in pikantnejšimi omakami.

Cene v družbi komentatorjev v oddaji Vrtnice in vino - Maruša in Luka foto: Promocijski material

Prevčevo modro frankinjo je preizkusila tudi Sara Rutar. foto: Promocijski material

Ana Žontar Kristanc in Cene Prevc foto: Promocijski material

Vinska klet Metlika foto: Promocijsko gradivo

Eva Štefanič, kraljica metliške črnine foto: Promocijsko gradivo

Številna priznanja za vinsko klet Metlika

Zadnjih nekaj let se lahko Vinska klet Metlika pohvali z več prestižnimi priznanji in nagradami, ki jih dobiva tako doma kot v tujini in tako dokazuje, da spada v sam vrh slovenskih in svetovnih vinskih zgodb. Vsaka medalja je zgodba zase, predvsem pomembna pa je konstantna kakovost vina v steklenici. Vsaka steklenica je rezultat skrbnega dela zaposlenih in članov zadruge, ki se začne že v vinogradih in strokovnjakov v kleti, ki s predanostjo, znanjem in trudom ustvarijo najboljše kar narava ponuja. Med najpomembnejšimi nagradami, so zagotovo Decanter nagrade v Londonu 2022, bronasta za vino Chardonnay prestige 1909 in srebrna za vino Modra frankinja prestige. Sauvignon, letnik 2020 je postal absolutni zmagovalec na tekmovanju The Great American Wine v New Yorku. Metliški menini rose in 'zelo suha' sta dobili srebrni nagradi na tekmovanju Glass Of Bubbly v Londonu. Chardonnay prestige 1909, Metliška črnina PTP, Belokranjec PTP pa so pobrali zlate medalje na odprtem državnem ocenjevanju Vino Slovenija.

prejšnji članek
Trik: Tako preprosto odstranite vodni kamen s pipe!
Zdravje
Trik: Tako preprosto odstranite vodni kamen s pipe!
naslednji članek
Preprost recept za krhke flancate
Kulinarika
Preprost recept za krhke flancate
#obraziavenija
obraziavenija