Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Neuspešna pritožba princa Harryja

23. 5. 2023; 05.00
Avtor: K.M.
Princ Harry London

Princ Harry se je pojavil na sodišču v Londonu. Je obiskal tudi očeta? foto: Profimedia

Še ena zaušnica za princa Harryja in njegovo ženo Meghan Markle.

Princ Harry in njegova žena Meghan sta izgubila pravico do davkoplačevalsko financirane zaščite, ko sta se leta 2020 odrekla kraljevim dolžnostim in se preselila v ZDA, kjer zdaj živita z dvema otrokoma. V sodnem sporu glede policijske zaščite v Veliki Britaniji je britanski princ Harry, kljub svoji odločitvi, da se umakne iz kraljeve družine, utrpel novo prepreko. Po odločitvi londonskega sodišča je izgubil pravico, da izpodbija odločitev britanskega notranjega ministrstva, ki mu je onemogočilo financiranje policijske zaščite v svoji domovini.

Harry je predlagal, da bi sam kril stroške policijske zaščite, vendar je to britansko notranje ministrstvo zavrnilo. Na to se je princ, star 38 let, pritožil in zaprosil za revizijo odločitve. Notranje ministrstvo je v svoji obrazložitvi navedlo, da ne bi bilo primerno, da bogati posamezniki "kupijo" policijsko zaščito, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi londonska metropolitanska policija se je uprla Harryjevi ponudbi, z razlago, da bi bilo napačno "postaviti policiste v nevarnost zaradi plačila zasebnika".

Sodnik višjega sodišča v Londonu je podprl odločitev notranjega ministrstva in policije v današnji sodbi in Harryju zavrnil pravico do izpodbijanja te odločitve na sodišču. Čeprav imata vojvoda in vojvodinja susseška v ZDA svojo zasebno varnostno ekipo, Harry trdi, da ta ekipa nima zadostnih pristojnosti ali dostopa do obveščevalnih informacij britanskih služb za zaščito njegove družine, ko so v Združenem kraljestvu. Ta spor o odločitvi notranjega ministrstva je le eden izmed številnih, ki jih Harry vodi na britanskih sodiščih. Med drugim je vključen tudi v civilno tožbo proti založniku tabloidov Mirror in Sunday Mirror zaradi domnevnega kršenja zasebnosti, v kateri bi se lahko v prihodnjih tednih pojavil tudi kot priča na sodišču, kot poroča dpa.

prejšnji članek
Tako je danes videi Lara iz serije Botri
Svet slavnih
Tako je danes videi Lara iz serije Botri
naslednji članek
Kako lahko vsakdanja opravila obremenjujejo hrbtenico?
Zdravje
Kako lahko vsakdanja opravila obremenjujejo hrbtenico?