profimedia-0739909126 Svet24.si

Moldavska predsednica zavrnila Orbanov poljub

profimedia-0308365697 Svet24.si

Hrvati bodo uvažali spermo iz EU

1673881882-s2f18335-2-1673881832333 Necenzurirano

Kaj Bratušek in Han pozabljata, ko delata novo ...

jansa logar predsedniske volitve Reporter.si

Nove stranke dišijo po slabitvi SDS, Janša pa se...

oblak 1 pm Ekipa24.si

Šok, šok, šok! Za tekmi s Finsko in Dansko ...

Timotej Cizej in Žanet Breški Njena.si

Žanet Breški iskreno o zavrnitvah

sobotna priloga Ekipa24.si

Ekipa piše zgodovino! Današnjemu izvodu smo ...

Seriji Ja, Chef! nagrada za največjo gledanost
| K.M.

Seriji Ja, Chef! nagrada za največjo gledanost

Priljubljena serija Ja, Chef! se z drugo sezono vrača na VOYO., VOYO

Med nagrajenci tudi seriji Leninov park in Dolina rož, obe posneti po romanu Tadeja Goloba. V prispevku preverite, katera slovenska dela in igralci so letos še prejeli nagrade.

Kolektivna organizacija Aipa je tretjič zapored nagradila domača avdiovizualna (AV) dela. S sedmimi zvezdami oriona je izpostavila dela, ki so bila lani najbolj gledana v kabelskem predvajanju, izmed teh pa je strokovna žirija izbrala še tri igralske dosežke. Prvo nagrado za največjo gledanost je dobila nadaljevanka Ja, Chef! v produkciji Pro Plus. Humoristična serija Ja, Chef!, ki je prejela prvo od sedmih zvezd oriona, je lani v najbolj gledani epizodi zabeležila 272.692 gledalcev.

Drugo nagrado je z nekaj več kot 256.000 gledalci prve epizode prejela nadaljevanka Leninov park v produkciji RTV Slovenija, tretjo pa Dolina rož v isti produkciji. Njen prvi del si je ogledalo dobrih 243.000 gledalcev. Druge štiri nagrade so dobile nadaljevanke V imenu ljudstva 2, Sekirca v med, Beli bojevnik v črni obleki in Trigrad. Prva in zadnja sta nastali v produkciji RTV Slovenija, ostali dve pa v produkciji Pro Plus oziroma Bele filma.

Proti predsodkom o slovenskem delu

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci povedal režiser Metod Pevec kot eden od pobudnikov nagrade, se s sedmimi zvezdami oriona borijo proti predsodkom, da slovenska AV dela niso gledana in gledljiva. Ker statistika kaže drugače in so celo bolj gledana kot informativni programi, je izrazil upanje, da bo to razumela tudi politika pri nadaljnjem spreminjanju avtorske zakonodaje. Ta bi namreč po njegovem mnenju lahko bila bolj fleksibilna glede spodbujanja kreativnosti, podobno kot to velja v nekaterih evropskih državah.

Ostale nagrade

Ob zvezdah oriona so podelili še nagrade po izboru žirije. Kolumnist Leon Magdalenc, publicistka Jedrt Jež Furlan, likovna umetnica Zora Stančič in arhitekt Boštjan Vuga so med omenjenimi sedmimi nadaljevankami podelili tri enakovredne nagrade za igralske dosežke. T.i. najsvetlejše zvezde oriona so prejeli Jurij Zrnec in Katarina Čas za vlogi v seriji Ja, Chef! ter Saša Tabakovič za vlogo v Dolini rož. Poleg tega je žirija podelila še tri enakovredne nagrade butnskala, poimenovane po radijski igri Emila Filipčiča in Marka Derganca ter filma Francija Slaka, in sicer za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost.

Ta dela niso nujno rekordno gledana, a po mnenju žirantov predstavljajo avtorske presežke in vpliv na slovensko AV pokrajino. Nagrade so dobili Andrina Mračnikar za dokumentarec Izginjanje, Robert Petan za videospot Rad Te Volim - RTV Song, ki je nastal v času referendumske kampanje za RTV Slovenija, ter avtorji Žigan Krajnčan, Kristijan Krajnčan in Lev Predan Kowarski za glasbeni videospot Žar ljubezni. Kot letošnjo novost so podelili še nagrado za študijsko AV delo, poimenovano po režiserju Žarku Lužniku (1953-1988). Z njo želi Aipa podpreti mlade in neuveljavljene ustvarjalce na prehodu iz študijskega v poklicno okolje. Žirija v sestavi animatorke in režiserke Špele Čadež, direktorja fotografije Rada Likona ter Pevca je izbrala študenta Lea Černica za animirani film Pentola.