Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

jv_0
Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja T-2

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Dramo prihaja odmevna srbska predstava Idiot

3. 6. 2023; 01.30
Avtor: Pe. T.
unnamed(21)

Utrinek iz uprizoritve foto: Dragana Udovičić / BDP

Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana se bo v soboto, 17. junija, ob 20. uri predstavilo Beogradsko dramsko pozorište s svojo odmevno uprizoritvijo Idiot po romanu Dostojevskega Idiot v režiji Ivice Buljana.

V predstavi, ki je na Velikem odru »Olivera i Rade Marković« premierno zaživela 20. februarja , igrajo članice in člani igralskega ansambla gledališča BDP: Aleksandar Jovanović, Bojana Stojković, Vesna Čipčić, Iva Ilinčić, Jana Milosavljević, Luka Grbić, Milan Zarić, Milan Kolak, Ivan Zablaćanski, Mirjana Karanović, Ljubomir Bulajić, Milutin Milošević, Nikola Malbaša in Tamara Aleksić.


Fjodor Mihajlovič Dostojevski je svojega najlepšega literarnega junaka z ironičnim odmikom poimenoval idiot. Kot je zapisal Vladimir Tabašević – avtor dramatizacije znamenitega romana Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega Idiot, ki je v režiji Ivice Buljana letos premierno zaživel na osrednjem odru beograjskega gledališča BDP – je danes takšna ironična distanca nemogoča. »Idealno dober človek v današnjem svetu je dejansko idiot, usmiljenja vredni slaboumnež. To je nekdo, ki bi ga prezirali, ker si drzne vsem na očeh uveljavljati vrline, ki jih družba zanemarja, vendar pa jih hkrati – taista družba – deklarativno hvali in povzdiguje. Knez Miškin, dobeseden in dosleden, je idiot zato, ker ne more ne biti iskren, čuteč in mil. Kdo med nami ni doživel neprijetnega dejstva, da je nastradal prav zaradi tistega najboljšega v sebi? Zaradi najboljšega v nas se moramo najbolj opravičevati. Morda pa je vseeno čas tisti, ki je idiotski.« Ob tem Vladimir Tabaševič poudari, da čas, v katerem živimo, obupno potrebuje Miškina naših dni. »Kakšna usoda bi danes doletela tega naivnega, iskrenega dobričino? Kateri visoki krogi bi se zgražali nad njegovo nepremišljeno srčnostjo? Njegova idealna dobrota je zgolj okrutnost za njegovo družbeno in čustveno osebnost,« meni avtor dramatizacije.

Roman Idiot je Vladimir Tabašević priredil za oder po srbskem prevodu Jovana Maksimovića. Scenograf je bil Aleksandar Denić, kostumografinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, odrski govor je oblikovala dr. Ljiljana Mrkić Popović, sodelavki pri dramatizaciji sta bili Manca Majeršić Sevšek in Vida Davidović, asistentka režiserja Marta Voz, asistent scenografa Danilo Mlađenović, asistent kostumografinje Igor Aleksić in asistent skladatelja Lazar Ciganović.

prejšnji članek
Osvežite dom z brezčasnimi potonikami
Moda&Lepota
Osvežite dom z brezčasnimi potonikami
naslednji članek
Palačinke s pestom iz rukole
Kulinarika
Palačinke s pestom iz rukole