utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Legende, Rok Breznik Njena.si

Legendarna Zelena dežela zdaj v novi preobleki

TELEFON_Galaxy A72_NAJSTNICA (3) Najstnica.si

Vse, kar potrebuješ, v enem telefonu

Osvežite dom z brezčasnimi potonikami
| Z.F.

Osvežite dom z brezčasnimi potonikami

Potonike, Pexels

Potonike so zveste spremljevalke številnih novih, predvsem pa starejših okrasnih vrtov. Njihovi razkošni cvetovi, ki lepo dišijo, nas spominjajo na zgodovino, a hkrati obračajo v prihodnost in napovedujejo brezčasnost.

Nekoč ni bilo vrta, da v maju na njem ne bi cvetele potonike, a danes, v obdobju minimalizma, trajnih drevesc in okrasnih trav, počasi izginjajo z okrasnih vrtov modernih hiš. Nikakor pa ne moremo govoriti, da izginjajo iz šopkov, kjer še zmeraj kradejo pozornost in navdušenje.

Dolga cvetna sezona

Potonike so priljubljene zaradi svojih prelepih svetlih in bogatih cvetov ter okrasnih listov. Že en cvet v vazi deluje razkošno, kaj šele če naberemo cel šopek. Prednost potonik je tudi njihova cvetna sezona, saj traja vse od zgodnje pomladi do začetka poletja. Danes jim je težko določiti domovino, saj se še zmeraj krešejo mnenja, kje so bile prej, v Aziji ali Evropi. Navsezadnje lahko rečemo le, da jih težko najdemo v divjini, saj smo jih ljudje že od nekdaj selili v svoje okolje.

Foto: Jožica Golob-Klančič - Potonike potrebujejo več let, da se prav vrastejo. Potem pa ne marajo presajanja. Zato jim ob sajenju nujno najdimo prostor, kjer bodo lahko ostale zelo dolgo, morda tudi za naše potomce.

Preprosta vzgoja

Čeprav so potonike videti izjemno petične predstavnice okrasnega vrta, je njihova vzgoja preprostejša od številnih drugih kultiviranih cvetličnih sort. Na vrtu zahtevajo le malo pozornosti, res pa je, da z leti zavzemajo vse več prostora, zato jim je dobro dodeliti večji prostor. Odporne so proti mrzlim zimam in plenilcem, raje imajo sicer hladnejše podnebje, a številne nove križane sorte zelo dobro uspevajo tudi v toplejših podnebjih. Uvrščamo jih med trajnice, kar pomeni, da preživijo več kot dve leti. Kot zelnata trajnica rastejo in cvetijo od zgodnje pomladi do zgodnjega poletja, nato razvijejo seme, ki ga lahko odberemo šele jeseni.

Foto: Pexels - Potonike

Številne vrste

Pri nas je najpogostejša in razširjena vrsta zelnatih potonik, ki nimajo olesenelih nadzemnih delov. Prepoznamo jih predvsem po zelnatih steblih in listih. Imajo precej globoke korenine, kar jim omogoča večja temperaturna nihanja, hkrati pa boljšo prilagoditev in vzdržljivost. Lahko povemo, da so zelo trdožive in prenašajo vse vrste tal, a najbolj uspevajo v globokih in rodovitnih tleh, ki dobro zadržujejo vlago. Sadite jih na sončna do deloma sončna mesta, saj jim sonce zelo pomaga pri cvetenju. V dobrih razmerah zgolj ena potonika razvije tudi do 30 cvetov.