Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Ljubljano prihaja makedonski biser pianizma in ljubljenec občinstva

12. 6. 2023; 05.30
Avtor: Pe. T.
Simon-Trpceski-photo-c-B.-Ealovega

Simon Trpčeski foto: Camille Blake

10. julija bosta v okviru 71. Ljubljana Festivala ob 20.00 v Cankarjevem domu nastopila pianist Simon Trpčeski in dirigent Vasilij Petrenko. Pod njegovo taktirko bo igral Orkester Slovenske filharmonije, ki je tudi rezidenčni orkester Festivala Ljubljana 2023.

Vasilij Petrenko je sodeloval s številnimi najprestižnejšimi svetovnimi orkestri in si ustvaril izredno močen profil uspešnih studijskih posnetkov. Izstopajo simfonični cikli Šostakoviča, Rahmaninova in Elgarja, ki jih je posnel s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Liverpoola. Deluje tudi kot glavni dirigent Mladinskega orkestra Evropske unije in Državnega akademskega simfoničnega orkestra Ruske federacije ter direktor Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra. Orkester Slovenske filharmonije bo pod njegovo taktirko najprej izvedel Rahmaninov priljubljeni Koncert za klavir in orkester št. 2, ki izstopa zaradi kontrastnih liričnih tem.

Vasilij Petrenko foto: Ljubljana Festival

Kot solist bo nastopil Simon Trpčeski, ki ga kritiki cenijo zaradi virtuoznosti, globoko ekspresivnega pristopa in karizmatične odrske prezence. Njegove vizije izhajajo iz nenehnega procesa izobraževanja in nabiranja izkušenj, ki se nikoli ne konča ter neprestano vpliva na njegove misli o interpretaciji in glasbenem izražanju ter jih razvija. Pianist je sodeloval z več kot sto svetovnimi orkestri in številnimi priznanimi dirigenti, dolgoletno pa sodeluje predvsem s Kraljevim filharmoničnim orkestrom iz Liverpoola in Petrenkom. Zavzema se tudi za krepitev kulturne podobe svoje rodne Makedonije.

Program bo sklenila Šostakovičeva Simfonija št. 10, katere drugi stavek predstavlja glasbeni portret skladateljevega ustrahovalca Stalina.

prejšnji članek
Borut Veselko takole podprl svojo ženo
Kultura
Borut Veselko takole podprl svojo ženo
naslednji članek
Kako sta se spoznala Simona Weiss in Goran Šarac?
Svet slavnih
Kako sta se spoznala Simona Weiss in Goran Šarac?