nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znan program Zlatega in Srebrnega abonmaja ter Veličastnih

8. 6. 2023; 06.30
Avtor: Pe. T.
FAUST_HP1©zenna_HR_85A7512

Na odru Gallusove dvorane bo januarja zaživel balet Faust na glasbo Milka Lazarja in v koreografiji Edwarda Cluga.. foto: organizator

Mednarodni abonmaji Cankarjevega doma, ki združujejo vrhunske odrske in glasbene dogodke bodo v prihodnji sezoni podčrtani s tesnim sodelovanjem slovenskega umetniškega prostora z nemškim.

Zlati abonma

Zlati abonma bodo odprli Dunajski simfoniki z Wagnerjevo, Brittnovo in Beethovnovo glasbo ter dirigentom in solistko violinistko z Nizozemske Jaapom van Zwednom in Simone Lamsma. foto: Peter Rigaud

Jubilejno, 30. sezono Zlatega abonmaja, bodo začeli na isti dan kot leta 1994, to je 20. oktobra, odprl pa jo bo koncert Dunajskih simfonikov pod vodstvom izjemnega Jaapa van Zwedna. V okviru gostovanja ob 100. obletnici bo decembra nastopil Madžarski narodni filharmonični orkester, Angleški komorni orkester se bo februarja predstavil z violinistom Julianom Rachlinom, ki bo tokrat v vlogi solista in dirigenta, marca bodo gostili Simfonični orkester mesta Birmingham, maja pa Beethovnov orkester iz Bonna. Za zaključek sezone, ob Dvořákovi in Smetanovi okrogli obletnici, napovedujejo koncert ambasadorja češke kulture v svetu, Praško filharmonijo PKF.



Srebrni abonma

Nika Gorič foto: Gaja L. Kutnjak

Srebrni abonma bo prav tako obsegal šest koncertov. Med njimi so izpostavili Ensemble Modern, ki bo z dirigentko Lucie Leguay in sopranistko Niko Gorič izvedel izključno dela sodobnih slovenskih skladateljev Petre Strahovnik, Vinka Globokarja, Mateja Bonina, Nine Šenk in Vita Žuraja. Projekt se povezuje s častnim gostovanjem Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu, saj se bo glasba v njem prepletala z literaturo. Sezono bo sicer odprl Godalni kvartet Tartini s harfistom Emmanuelom Ceyssonom in slogovno pestrim programom, v katerem bo harfa prikazana v nekoliko drugačni luči. The King's Singers, a cappella skupina bleščečega slovesa, se novembra v Cankarjev dom vrača po dolgih enaindvajsetih letih, januarja sledi recital velikana svetovnega pianizma, Jefima Bronfmana. Spomladi nas čaka koncert organista Martina Sturma, maja pa abonma zaključujejo z gostovanjem prekaljenih komornoglasbenih partnerjev, pianista Érica Le Sagea in violinista Daishina Kashimota.

Godalni kvartet Tartini foto: Nataša Fajon

Abonma Veličastni

Z Otroci sonca na besedilo Maksima Gorkega bo režiserka Mateja Koležnik pripeljala nemško gledališče Bochum. foto: Matthias Horn

Abonma Veličastni prinaša eno gledališko koprodukcijo z SNG Maribor in šest gostujočih mednarodnih projektov. Začeli ga bodo z Matejo Koležnik, eno redkih domačih gledaliških režiserk, ki že vrsto let izredno uspešno ustvarja na tujem. V začetku oktobra bo na ogled Gorkijeva igra Otroci sonca v produkciji Schauspielhaus Bochum. Sledila bodo plesna, glasbena, modna in vizualna umetniška stvaritev o globinah starodavne jorubske filozofije, in sicer Re:inkarnacija Qdance Company, cirkus Solus Amor skupine Recirquel, velika koprodukcija Faust SNG Maribor in Cankarjevega doma ter (kljub skorajda strašljivemu naslovu) razigrana odrska plesna kreacija Kadaver avtorja Marca da Silva Ferreira. Spomladi bosta gostovali še belgijska mojstrska »vaja v ponavljanju« Ena pesem Miet Warlop in sodobnoplesno delo Vezi duš izpod rok Sharon Eyal.

Edward Clug in Uršula Cetinski foto: Cankarjev dom

V programu resne glasbe se poleg tradicionalnih abonmajev, Zlatega in Srebrnega, počasi uveljavlja tudi abonma Izvrstni, ki prinaša koncerte in glasbenoodrske dogodke slovenskih in tujih izvajalcev, ki zajemajo iz široke ponudbe različnih žanrov in glasbenih izraznosti.

prejšnji članek
Indira Ekić navdušila z drzno obleko
Svet slavnih
Indira Ekić navdušila z drzno obleko
naslednji članek
Slovenski glasbenik postal očka
Svet slavnih
Slovenski glasbenik postal očka