stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Železniška postaja Ljubljana: Moški se je zgrudil, pomagal mu ni nihče

8. 6. 2023; 09.00
Avtor: V.M.
eksperiment, preizkus, človečnosti

Ležeč pred nogami ljudi na železniški postaji. foto: Šimen Zupančič

Marjan se je pred vhodom ljubljanske železniške postaje zgrudil na tla. Prizor je bil del eksperimenta, a množica opazovalcev tega ni vedela. Zganil se ni nihče.

Novinarka revije Jana Tina Nika Snoj se je skupaj s fotografom Šimnom Zupančičem lotila izvedbe eksperimenta, tekom katerega je želela preveriti, ali bi ljudje dejansko pustili, da človek v zdravstveni stiski umre sredi mesta, ker bi se pač raje obrnili proč in mu navkljub urgentnemu stanju ne bi pomagali.

Kako težko se je skloniti k človeku in preveriti, ali je vse v redu? foto: Šimen Zupančič

»Sklenili smo človečnost postaviti na preizkušnjo. Agencija Unicasting nam je prijazno pomagala najti Marjana, gospoda v 70 (po karakterju jih še 50 nima), ki mu igra ni tuja. 35 let je delal kot tehnik na RTV, zdaj, ko je v penzionu, pa si čas krajša pred kamero. Kot statist nastopa v filmih, reklamah in fotobankah. Tokrat je moral zaigrati infarkt,« je pojasnila Nika, ki se je ob prvem poizkusu, ki so ga izvedli na železniški postaji pri tirih, vidno oddahnila, saj sta Marjanu na pomoč nemudoma priskočila dva mlada fanta.

»Ko se prestavimo na glavni vhod postaje, sem prepričana, da bo tukaj odziv še boljši, saj je okoli vse polno ljudi. Stojijo ob pročelju, dogovorjeni pod kultno »uro na železniški«. Večina s telefoni v rokah. Čakajo prevoz, svoj vlak, prijatelje, domače. Tudi čez cesto, na avtobusni postaji, je nekaj deset ljudi. Postopajo, klepetajo, čakajo na uro odhoda. Marjan prihaja od strani. Skoraj točno pod uro se zgrabi za prsni koš, opoteče, zgrudi in obleži. In leži. In leži. In leži. Mine deset dolgih sekund, pa trideset. Mine minuta. Nič. Nihče ne naredi popolnoma NIČ.«

Kaj se je zgodilo v naslednjih trenutkih in kako presunljiv test človečnosti jih je čakal v nadaljevanju, si lahko preberete TUKAJ.

Če bi Marjan res doživel srčni napad, bi umrl pod stopnicami na vhodu na železniško postajo. Sam. foto: Šimen Zupančič

prejšnji članek
Ja, to je Melek iz serije Mama!
Svet slavnih
Ja, to je Melek iz serije Mama!
naslednji članek
Napake zanetile dvom: Bi morala slaviti Eva in Rale?
Resničnostni šovi
Napake zanetile dvom: Bi morala slaviti Eva in Rale?